Bruxelles aprobă amendamentele României la schema de sprijin pentru energia regenerabilă

2
schema de certificate verzi

Schema de sprijin sub formă de certificate verzi, aprobată de Comisia Europeană. Foto via theenergycollective.com

Comisia Europeană a declarat, luni, că a aprobat amendamentele introduse de România în schema sa de sprijin cu certificate verzi pentru energiile regenerabile, acceptată inițial de Comisie în iulie 2011.

Potrivit Power Market Review, Comisia a clarificat faptul că sprijinul acordat sub formă de certificate verzi comercializabile implică ajutor de stat, și a constatat că modificările aduse sistemului respectă normele privind ajutoarele de stat din UE.

Sistemul este conceput să încurajeze investițiile în energia regenerabilă.

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie electrică din România pentru fiecare MWh generat din surse regenerabile ca energia eoliană, hidro, biomasă sau energia solară. În cazul în care energia este produsă în centralele de cogenerare de înaltă eficiență, producătorii primesc un bonus.

Certificatele emise de stat producătorilor pot fi vândute furnizorilor de energie pe o anumită piață, independent de piața energiei electrice. Furnizorii de energie au obligația să achiziționeze, anual, un anumit număr de certificate verzi. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, trebuie să plătească o penalizare, bani folosiți pentru sprijinirea micilor producători de energie electrică din surse regenerabile de energie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Bruxelles aprobă amendamentele României la schema de sprijin pentru energia regenerabilă, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

2 comentarii

  1. Interesant articolul doar ca nu e in totaliate ok. Tinta esta ca sa ajunga la 20% din consumul national de energie sa provina din regenerabile. Anul trecut a fost de 43.17%. In concluzie Romania nu mai are mare nevoie de ajutor in atingerea unui prag depasit deja.

Lasa un raspuns