Ordonanța privind energia din surse regenerabile nu va fi reexaminată

0
traian_basescu_si_ordonanta_privind_energia_din_surse_regenerabile

Deputații au respins cererea de reexaminare a ordonanței de urgență privind energia curată, emisă de președintele Traian Băsescu

Camera Deputaților a respins, marți, cererea de reexaminare emisă de președintele Traian Băsescu la ordonanța de urgență privind energia din surse regenerabile.

În consecință, se menține proiectul inițial adoptat de Parlament, Camera Deputaților fiind for decizional. Potrivit Mediafax, 215 politicieni au votat pentru respingerea cererii de reexaminare, 57 au fost împotrivă și au fost 19 abțineri.

Traian Basescu a retrimis în Parlament ordonanța de urgență privind energia din surse regenerabile, motivând că ar fi trebuit notificată din timp Comisia Europeană despre modificările aduse schemei de acordare a certificatelor verzi.

Președintele „consideră că aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligațiilor prevazute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, este inoportună și expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”, se arată în expunere.

Deputatul PSD Iulian Iancu a precizat că Guvernul a întreprins o astfel de acțiune încă din august 2013. Mai mult, Consiliul Concurenței a recomandat ca notificarea să fie reluată „dupa adoptarea de către Parlament a Legii privind aprobarea OUG nr.57/2013, în forma promulgată”.

Ordonanța în cauză prevede ca producătorii de energie curată să primească, în perioada 2014-2017, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, iar după 2018 vor beneficia de 1,25 de certificate verzi.

Mai mult, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns prima decizie, Guvernul a hotărât să amâne de la 1 iulie acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018 pentru centralele eoliene.

Decizia Guvenului ca producătorii de energie eoliană să primească, începând cu 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor ar reduce drastic investiţiile în acest sector. Unele companii, cum este Electrica SA, au anunțat deja că ar putea anula orice investiție dacă legea va fi adoptată.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Ordonanța privind energia din surse regenerabile nu va fi reexaminată, 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns