Legea care taie sprijinul pentru producătorii de energie curată ar putea fi adoptată în regim de urgenţă

0
egea_care_taie_sprijinul_pentru_producatorii_de_energie_curata.

Legea care taie sprijinul producătorilor de energie regenerabilă ar putea fi adoptată în regim de urgență

Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 57/2013, retrimisă de preşedintele Traian Băsescu în Parlament în urmă cu o săptămână, ar putea fi adoptată în procedură de urgenţă până în luna februarie. „Nu trebuie ca această lege să stea prea mult în Parlament” susţine ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 care prevede amânarea acordării unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă, arătând că aprobarea legii fără prenotificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea schemei de ajutor de stat este „inoportună şi expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Departamentul pentru Energie susţine că a prenotificat Comisia cu privire la aceste modificări, şi că va trimite date noi la Bruxelles după aprobarea Legii. Mai mult, reprezentanţii Departamentului susţin că cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG 57/2013 din sectorul energiei regenerabile, transmisă Parlamentului de Traian Băsescu, conţine informaţii eronate, după cum se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

„Având în vedere informaţiile eronate incluse în Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea şi completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, Departamentul pentru Energie face următoarele precizări: Comisia (DG COMP) a confirmat primirea prenotificării în data de 2 august 2013; Prenotificarea este înregistrată în SANI (State Aid Notification Interactive System) sub indicativul SA 37177 2013/PN – Modificări aduse schemei de sprijin prin certificate verzi”, se arată în comunicatul de presă, citat de Agerpres

De asemenea, reprezentanţii Departamentului pentru Energie precizează că în data de 25 octombrie 2013, s-a întâlnit Grupul de lucru constituit pentru redactarea notificării (Departamentul pentru Energie, Consiliul Concurenţei, ANRE, OPCOM, Transelectrica). În urma reluării dezbaterii OUG 57/2013 în Parlament, care urma să conducă implicit la modificări, pentru a nu oferi Comisiei spre evaluare măsuri contradictorii care să conducă la reluarea procedurii, notificarea a fost amânată până la finalizarea dezbaterilor din Parlament şi adoptarea legii’, susţin oficialii Departamentului pentru Energie.

Aceştia precizează că, la iniţierea OUG 57, s-a luat în calcul creşterea necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică pe seama contribuţiei pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei pe MWh în primul semestru din 2013.

Potrivit comunicatului, premisele depăşirii capacităţilor de racordare şi de echilibrare a sistemului energetic naţional nu pot fi ignorate. Nu în ultimul rând, România, similar celorlalte state europene, se confruntă cu o ameninţare la nivelul competitivităţii sectorului energointensiv, existând un risc foarte mare de relocare a acestor operatori economici.

„Ajustarea reglementărilor este imperios necesară, având în vedere şi faptul că măsurile sunt luate în condiţiile în care există toate premisele ca România să atingă din anul 2014 obiectivul naţional asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie. În acest context, trebuie să analizăm cu atenţie ce înseamnă interesul naţional şi cum alegem să ne apărăm consumatorii casnici şi industriali”, au mai precizat oficialii Departamentului pentru Energie.

„Nu trebuie ca această lege să stea prea mult în Parlament, altfel marii consumatori industriali vor avea probleme serioase”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, joi, la o conferinţă de presă pe teme enegretice.

Guvernul a decis recent că producătorii de energie eoliană vor primi, în perioada 2014-2017, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, iar după 2018 vor beneficia de 1,25 de certificate verzi.

Mai mult, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns prima decizie, Guvernul a hotărât să amâne de la 1 iulie acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018 pentru centralele eoliene.

Decizia Guvenului ca producătorii de energie eoliană să primească, începând cu 1 ianuarie 2014, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor ar reduce drastic investiţiile în acest sector. Unele companii, cum este Electrica SA, au anunțat deja că ar putea anula orice investiție dacă legea va fi adoptată.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Legea care taie sprijinul pentru producătorii de energie curată ar putea fi adoptată în regim de urgenţă, 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns