Valoarea taxei pentru energia regenerabilă, triplată în ultimii doi ani

0
alro_slatina

Combinatul Arlo Slatina

Patru combinate industriale au semnat un memorandum pe care l-au înaintat autorităţilor statului prin care cer alinierea taxelor pentru energie verde la un nivel mai mic şi în conformitate cu cele din Uniunea Europeană.

Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi,Tenaris Silcotub Zalău şi TMK Artrom Slatina, au plătit în 2013 taxe suplimentare aferente energiei pe care au consumat-o în valoare de 83 milioane de euro, nivel mai mare cu 59% faţă de anul 2012 şi de trei ori mai mare decât în 2011, potrivit unei statistici furnizate de companiile de profil. Suma include valoarea taxei pentru energia regenerabilă şi taxa de cogenerare, care s-au majorat în ultimii ani.

Reprezentanţii principalelor companii industriale din România consideră că aceste taxe sunt foarte mari comparativ cu celelalte state europene şi spun că le afectează grav competivitatea. Aceştia s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Adrian Volintiru, pentru a discuta aceste probleme.

„În principiu sunt de acord că aceste companii au nevoie de ajutor pentru că au exporturi semnificative şi susţin foarte multe locuri de muncă. Pe partea de energie există o recomandare a Comisiei Europene care ne permite să emitem un act normativ pentru spriji¬nirea companiilor care îndeplinesc cumulativ două condiţii, respectiv o cotă de export mai mare de 10% şi o pondere a costurilor energetice mai mare de 5%. Acestea ar urma să beneficieze de o exonerare parţială, de 80%, la plata certificatelor verzi. Avem de asemenea în vedere constituirea unei echipe de lucru din care să facă parte şi mediul de afaceri şi să gândim împreună o soluţie similară şi pentru gazele naturale“, a declarat, pentru Ziarul Financiar, Adrian Volintiru.

Ministrul Economiei a declarat în cadrul întâlnirii că ministerul pe care-l conduce va susţine soluţionarea problemelor semnalate şi a aspectelor de ordin legislativ. Adrian Volintiru mai spune că va prezenta aspectele semnalate de reprezentanţii industriei metalurgice oficialilor Departamentului pentru Energie. El a mai adăugat că la întâlnirea din decembrie de la Bruxelles cu comisarul pentru industrie şi antreprenoriat Antonio Tajani, vicepre-şedintele Comisiei Europene cei doi oficiali au convenit continuarea procesului de reindustrializare şi sprijinirea industriei siderurgice.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (21 votes cast)
Valoarea taxei pentru energia regenerabilă, triplată în ultimii doi ani, 5.0 out of 5 based on 21 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns