Piata fotovoltaica spaniola dupa criza

0

industria_fotovoltaica_spaniola_dupa_criza_solar-magazin.ro.jpgPovestea industriei solare din Spania a intrat in mitologia de afaceri de energie regenerabila.

Cresterea pietei solare spaniole a fost exploziva. Instalatiile fotovoltaice au urcat de la 88 MW in 2006 la 2500 MW in 2008, iar apoi au scazut in 2009 la 70 MW.

Ocuparea locurilor de munca si investitiile au urmat o cale similara, in 2009 o data ce criza financiara a ajuns la cota maxima, 25.000 de oameni si-au pierdut locurile de munca.

Dar,in ciuda acestor cifre sumbre, nu este totul pierdut pentru sectorul solar spaniol.

In timp ce multi si-au pierdut locurile de munca, mai mult de 10.000 de oameni inca lucreaza in industria fotovoltaica si in 2009, cu o capacitate totala de 3317 MW instalati, fotovoltaicele au produs aproape 3% din energia electrica a natiunii (eolienele si panourile fotovoltaice furnizeaza aproximativ 13% din energia electrica a Spaniei).

Companiile spaniole au gasit, de asemenea, noi piete de desfacere peste mari, ducand experienta lor catre noi destinatii, incluzand cele mai noi piete din Europa.

„Companiile spaniole au fost plecate in strainatate in 2009 si au o multime de proiecte si investitii in alte tari, precum Italia sau SUA”, a declarat  Tomás Diaz de la Spanish Photovoltaic Industry Association (ASIF).

Fabricatia si exporturile, de asemenea, arata ca o zona luminoasa. In 2008, companii spaniole ca Isofoton si BP Solar au fabricat 500 MW de echipamente solare si au exportat 70 MW.

Cifrele pentru 2009 sunt inca in curs de elaborare, dar este clar ca exporturile sunt mai mari si fabricatia este in convalescenta.

„Companiile fotovoltaice spaniole au demonstrat o rezistenta si o capacitate mare de a se adapta la timpuri rele. Acum suntem in crestere si vom continua sa crestem mai mult intr-un termen mediu sau mai mare”, a declarat Diaz.

Guvernul a introdus o scema de sprijin mult mai eficienta decat cea dinainte pentru sistemele domestice.

Intr-adevar, intr-o tara insorita ca Spania, cu un tarif de 0.32 Euro/Watt este suficient pentru a face o instalatie accesibila pentru gospodarii.

European Photovoltaic Industry Association estimeaza ca aceasta piata ar putea continua sa adauge aproximativ 375-500 MW pe an pana in 2013, cea ce va tine Spania ca una dintre pietele de top la nivel mondial si va permite ca fotovoltaicele sa genereze 4%-4.5% din cererea nationala de electricitate (echivalent cu 20% din cererea de electricitate pe piata interna de uz casnic).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Piata fotovoltaica spaniola dupa criza, 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns