Producatorii de energie regenerabila care acceseaza fonduri europene vor primi doar un certificat verde

0

producatorii_de_energie_regenerabila_primesc_certificate_versi.jpgInvestitorii in proiecte de producere a energiei din surse regenerabile vor putea opta fie pentru accesarea de fonduri europene, fie pentru primirea mai multor certificate verzi in baza noii legislatii din domeniu, au declarat astazi reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).

In urma ultimei prenotificari trimise Comisiei Europene de Romania pentru a primi avizul necesar aplicarii Legii 220, Executivul comunitar a cerut Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE) sa se angajeze in implementarea unor masuri care sa evite supracompensarea producatorilor de energie regenerabila.

Una dintre aceste masuri se refera la cumularea schemei de certificate verzi cu alte tipuri de ajutoare pentru investiţti, la acest capitol fiind inclusa accesarea de fonduri europene.

„Astfel ca cei care au accesat fonduri europene pentru astfel de proiecte vor primi in continuare un certificat verde pentru fiecare MWh de energie regenerabila. Dupa ce se va aplica noua schema de sprijin (care ofera mai multe certificate – n.r.), investitorii pot opta fie pentru fonduri europene si un certificat verde, fie pentru numarul de certificate verzi in functie de tehnologie prevazut in noua lege”, a explicat Dana Duica, directorul executiv al RWEA.

Pana acum, 14 investitori au semnat deja contracte pentru accesarea de fonduri europene pentru producere de energie regenerabila, din cele peste 400 de proiecte depuse.

Aceasta masura va lovi in special micii dezvoltatori, pentru ca poate fi accesata din fonduri UE doar o suma de pana la 20 de milioane de euro. „Aici intra proiecte eoliene de pana la 40 de MW”, a mai spus Duica.

Toata schema de sprijin s-ar putea modifica din 2017

A doua cerinta a Comisiei Europene a fost monitorizarea pietei pana in 2016 de catre o institutie independenta.

„Raspunsul ANRE a fost ca va elabora un cadru de reglementari pentru a monitoriza costurile de producţie si veniturile producatorilor care beneficiaza de schema de certificate verzi in baza noii legi si va propune cel mai devreme în 2016 revizuirea incepand cu 2017, daca este cazul, a numarului de certificate verzi si/sau a duratei de aplicare a schemei de sprijin”, a detaliat Duica.

In prezent, toţi producatorii de energie regenerabila primesc un certificat verde pentru fiecare MWh de energie introdus in retea, certificate pe care le vand pe o piata specializata, avand un castig in plus fata de pretul propriu-zis al energiei. Noua lege, care acorda mai multe certificate, desi a fost votata in toamna 2008, nu este aplicata din lipsa avizului Comisiei Europene.

Reprezentantii RWEA estimeaza ca acest aviz va veni in mai-iunie, iar noua lege de promovare a energiei regenerabile va putea fi aplicata incepand cu jumatatea acestui an.

„Normele de aplicare sunt gata in mare masura, iar presedintele ANRE a promis ca, in momentul in care vine raspunsul Comisiei Europene, acestea  vor fi aprobate imediat si se vor transforma in ordine”, a spus, la randul sau, Ionel David, reprezentant al RWEA.

Cat ne costa energia verde

In paralel, furnizorii de energie sunt obligati sa achizitioneze un numar de certificate proporţtonal cu energia livrata Furnizorii transfera aceste costuri in tarifele finale, astfel ca schima de sprijin este suportata de toti consumatorii din Romania.

La acest capitol, oficialii RWEA au aratat ca o pondere de 1% a energiei regenerabile in consumul national inseamna o majorare a facturii finale de 1%.

„ANRE a estimat un impact in factura de 30% pana in 2017, dar acest lucru nu se va face dintr-o data, ci gradual, 3-4% pe an. Oricum, din 2013, toti producatorii de energie pe baza de combustibili fosili vor trebui sa cumpere certificate de emisii de dioxid de carbon, iar energia din surse traditionale se va scumpi”, a completat Ionel David.

La finele anului 2009 in Romania erau doar cateva turbine de 14 MW in total, iar anul trecut capacitatea instalata a crescut la 454 de MW. Potrivit estimarilor RWEA, in acest an vor fi instalati alti 703,5 MW.

In total, la finele anului 2013, Romania va avea turbine eoliene de 4.013 MW.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Producatorii de energie regenerabila care acceseaza fonduri europene vor primi doar un certificat verde, 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns