România se menține în topul celor mai atractive piețe pentru investiții în energia regenerabilă

0
energie regenerabila romania

România se menține printre cele mai atractive 40 de piețe pentru investiții în proiecte de energie regenerabilă. Imagine via i.guim.co.uk

România rămâne în continuare pe poziția 34 în ierarhia mondială a celor mai atractive piețe pntru investiții în energie regenerabilă; în ceea ce privește tehnologiile folosite, România deține cele mai înalte calificative pentru energia solară și biomasă, se arată în cel mai recent raport EY, Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

„România și-a păstrat poziția în ierarhia mondială a atractivității pentru investițiile în sectorul energiilor regenerabile, pe fondul absenței unor decizii majore care să afecteze raportul între interesele investitorilor, consumatorilor de energie (plătitorilor de facturi) și ale statului. Însă, este posibil să vedem în viitor o coborâre în această ierarhie, pe măsură ce marii investitori finalizează calculele privind pierderile suferite în România, iar alte țări vor avansa în lupta contra schimbărilor climatice prin îmbunătățirea climatului investițional pentru energiile regenerabile”, a explicat Valeriu Binig, Partener Asistență în Tranzacții, EY România, citat de Agerpres.

Schimbările de politici de la nivel global au avut ca rezultat o modificare semnificativă în clasamentul trimestrial al atractivității investițiilor în proiecte de energie regenerabilă, se arată în raport. Statele Unite revin pe primul loc și devansează China, după ce anul trecut pierduseră această poziție.

În comunicatul de presă emis de reprezentanții RECAI se precizează că programul Clean Power Plan (CPP) al președintelui american Barack Obama a trimis un mesaj puternic de responsabilitate la nivel statal în privința trecerii la o economie bazată pe emisii reduse de carbon și este de așteptat să antreneze investiții semnificative în energii regenerabile în următorii 15 ani.

„Programul CPP reprezintă cel mai cuprinzător și flexibil act legislativ privind emisiile de carbon din Statele Unite la acest moment și oferă o imagine clară asupra strategiei energetice pe termen lung a acestei țări. Țintele proiectului, în sine, nu vor duce la proiecte noi, dar vizibilitatea pe termen lung crește gradul de încredere al investitorilor în privința existenței cererii și menține interesul pentru atingerea unui nivel de paritate între generarea de energie regenerabilă și generarea de energie tradițională”, se spune în comunicat.

Raportul RECAI realizează un clasament al primelor 40 de piețe din punct de vedere al atractivității și oportunităților de investiții în sectorul energiei regenerabile, având la bază o serie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pieței de energie și de tehnologie specifică.

România a coborât 22 de poziții în ultimii patru ani

La data emiterii primului raport RECAI 2015, în luna martie, România ocupa poziția 35 la nivel mondial între ţările cele mai atractive pentru astfel de investiţii, coborând 22 de poziții în numai partru ani.

În 2011, România se afla pe locul 13 în topul celor mai atractive sectoare pentru investiții în energie regenerabilă însă, din cauza schimbărilor legislative la care a fost supusă piața energetică din surse curate în ultimii ani, majoritatea investitorilor au decis să renunțe la afacerile din țară și să se concentreze pe alte piețe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
România se menține în topul celor mai atractive piețe pentru investiții în energia regenerabilă, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns