Scrisoarea care radiografiază industria energiei regenerabile din România: milioane de certificate verzi nevândute și pierderi de sute de milioane de euro în sectorul eolian

0
energie regenerabila

Scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloș: „Dacă nu se recalculează cota obligatorie de energie regenerabilă, singurul rezultat va fi distrugerea totală a industriei de energie regenerabilă. ” Sursă imagine

O parte dintre cele mai mari asociații din sectoarele regenerabile din România se declară extrem de îngrijorate, după ce Autoritatea Natțională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus o cotă mai mică din valoarea totală a consumului de energie care beneficiază de certificate verzi.

Într-o scrisoare comună adresată premierului Dacian Cioloș, Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES) și Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) afirmă că nivelul de 8,3%, propus pentru anul viitor, este sub cota acestui an, în timp ce, conform legii 220 pentru energie regenerabilă, ar fi trebuit să urce la 18% în 2017.

„Am semnalat în mod repetat autorităților că modul de calcul al cotei anuale obligatorii de energie regenerabilă nu este nici funcțional, nici coerent. Valoarea cotei propusă de ANRE de 8,3% pentru 2017 este sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în legea 220 pentru anul 2017, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor reprezintă dovada clară că actualele reglementări nu sunt funcționale”, se arată în scrisoare.

„Autoritățile tratează cu totală lipsă de interes investițiile deja efectuate”

Reprezentanții celor trei asociații amintesc faptul că producatorii de energie regenerabilă au investit peste 7 miliarde de euro în sectorul energetic, în baza unei legi adoptate de Parlamentul României care a creat așteptari legitime de recuperare a investițiilor.

„În mod regretabil, remarcăm că autoritățile, în loc să acționeze pentru atragerea de investiții noi în domeniul energetic, tratează cu totală lipsă de interes investițiile deja efectuate, iar prin politicile aplicate începand cu 2013, investitorii acumulează an de an pierderi financiare masive”, se mai precizează în scrisoare.

6,5 milioane de certificate verzi nu au în prezent cumpărător

Semnatarii mai spun că investițiile în domeniul energiei regenerabile reprezintă cea mai importantă categorie de investiții din domeniul energetic de după anul 1990, contribuind semnificativ la întărirea rețelelor electrice și cheltuind sume semnificative de bani pentru a se conforma tuturor cerințelor tehnice venite de la operatorii de rețea nu numai înainte dar și după realizarea investițiilor.

„În situația în care nu se intervine și nu se recalculează cota obligatorie de energie regenerabilă susținută în sensul creșterii semnificative a acesteia faţă de nivelul anului 2016 (12.15%), pentru asigurarea venitului minim necesar operării parcurilor și rambursării finanțării obținute pentru realizarea investițiilor, singurul rezultat va fi distrugerea totală a industriei de energie regenerabilă cu riscul real al ratării țintelor pentru anul 2020. Așa cum inclusiv ANRE menționează în calculele care fundamentează cota de 8.3% propusă, mai puțin de 50% din certificatele verzi emise în 2017 vor putea fi valorificate, iar dacă ținem cont și de excedentul existent deja în piață de aproximativ 6.5 milioane certificate care deja azi nu au cumpărător, acest procent va scădea la cca 30% ”

Experții mai spun că este de neînțeles și de neacceptat cum se poate reglementa un deficit de cerere pe piața certificatelor verzi, deficit care deja azi este uriaș (peste 6,5 milioane certificate verzi care nu au cumpărător azi în piață), fără a se ține cont de reducerea reală a prețului en-gros al energiei din ultimii 3 ani, care în mare parte se datorează aportului energiei regenerabile așa cum și ANRE recunoaște în rapoartele sale anuale.

Pierderi de sute de milioane de euro în sectorul eolian

Reprezentanții industriei energiei regenerabile spun că industria eoliană a raportat pierderi de 500 milioane euro în 2014 – pierderi care se vor regasi și în rezultatele financiare din 2015 si 2016 – și atrag atenția că propunerea ANRE de instituire a unei cote de 8,3% în anul 2017 va reprezenta lovitura de grație dată producătorilor de energie din surse regenerabile care se văd azi puși în fața unui faliment sigur, care va genera acțiuni în instanță împotriva statului Român pentru recuperarea prejudiciilor cât și retragerea capacităților din producție cu consecințele de rigoare asupra îndeplinirii țintelor asumate de România pentru anul 2020.

Experții români avertizează că industria regenerabilă a României va ajunge în pragul falimentului. Imagine: Liz De Pauley Art

„Nici propunerea alternativă nu va salva industria, chiar din contră, prin amânarea în continuare a emiterii de certificate verzi dublată de lipsa cererii, efectul este același și anume falimentul masiv al industriei care va avea consecințe grave în economie prin pierderea de venituri la bugetul de stat, pierderea de locuri de muncă și mai ales prin creșterea prețului energiei electrice și pierderea statutului de țară exportatoare de energie.

Mai mult, în Parlament se propune o nouă schemă de suport pentru energia provenită din biomasă, biogaz și geotermie. O asemenea schemă este propusă fără realizarea unei analize de costuri si beneficii pentru a se vedea impactul pozitiv sau negativ al acesteia, și înainte de a se definitiva strategia națională care să definească mixul energetic pe care Romania și-l dorește în orizontul anului 2030.

Nu în ultimul rând, această schemă este propusă în contextul în care autoritățile clamează că Romania deja și-a atins țintele asumate pentru anul 2020, motiv invocat mereu de autorități pentru implementarea măsurilor ostile actualilor producători din sectorul regenerabilelor. Acest mod de a face politici este ne-sustenabil și el va avea drept consecință pierderea definitivă a încrederii investitorilor în România.”

În România, producția de energie regenerabilă a scăzut în primele trei luni ale anului

Capacitatea de energie regenerabilă din România în perioada ianuarie – aprilie 2016 a scăzut cu 9,5 la sută de la sfârșitul anului 2015, la o capacitate totală instalată de 4.653 MW, arată datele centralizate de către Transelectrica, citate de Act Media.

La sfârșitul lunii aprilie, fermele eoliene au reprezentat 2.932 MW din total, parcurile fotovoltaice a avut o capacitate de 1.305 MW, centralele micro-hidro au reprezentat 313 MW, iar energia din biomasă s-a situat la o capacitate cumulată de 103 MW.

La finele anului 2015, capacitatea totală de energie regenerabilă produsă de sistemele conectate la rețea era de 5.142 MW, cu 489 MW mai mult decât la sfârșitul lunii aprilie 2016.

Cel mai abrupt declin, de 272 MW, a fost în capacitatea de putere a centralelor micro-hidro, capacitatea produsă de turbinele eoliene scăzând, de asemenea, cu 197 MW, iar cea a parcurilor fotovoltaice a scăzut cu 20 MW. Numai puterea provenită din biomasă a rămas aceeași.

În luna mai, capacitatea totală a energiei eoliene a fost de 2.931 MW, cea a fermelor solare a ajuns la 1.313 MW, în timp ce microhidrocentralele au avut 316MW. Proiectele de biomasă au ajuns la peste 100 MW, scrie Business Review.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Scrisoarea care radiografiază industria energiei regenerabile din România: milioane de certificate verzi nevândute și pierderi de sute de milioane de euro în sectorul eolian, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns