Compania germană STEAG GmbH investeşte 200 milioane de euro într-un parc eolian

0
turbine eoliene, centrale eoliene

Parc eolian de 200 milioane euro în localitatea Crucea, Constanța

Tăierea certificatelor verzi pentru proiecte noi nu a alungat toţi investitorii străini. Compania germană STEAG GmbH va primi finanţare de 200 milioane de euro pentru construcţia unui parc eolian de 108 megawaţi în localitatea Crucea din judeţul Constanţa, a declarat, marţi, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

„Lucrările la construcţia preliminară în parcul eolian cu 36 de turbine eoliene Vestas a început la sfârşitul anului trecut şi urmează a fi finalizate până la jumătatea anului 2015″, precizează BERD într-o declaraţie, citată de Reuters

„Odată operaţional, proiectul va tranzacţiona energie electrică şi certificate verzi pe platforma de tranzacţionare de energie electrică, OPCOM”, a adăugat BERD.

Costul proiectului este de aproximativ 200 de milioane de euro, iar investitorii se aşteaptă să se reducă emisiile de dioxid de carbon cu 140.000 de tone pe an.

Erste Group va contribui cu 49 milioane de euro pentru proiect, restul de 90% va fi acoperit de către Agenţia daneză de Export Credit, în timp ce Banca Comercială Română va oferi un împrumut de 27 milioane de euro.

Schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile din România, care a intrat în vigoare din 2012, a fost, într-o perioadă, considerată prea generosă de către Comisia Europeană. Aceasta a adus foarte mulţi investitorilor străini în România, în special în sectorul energiei eoliene, inclusiv dezvoltatorul ceh CEZ.

Investitorii privaţi au instalat 2.599 de megawaţi de energie eoliană în România, în ultimii patru ani, asta însemnând mai multă energie decât pot produce două reactoare nucleare.

Însă, anul trecut, guvernul de stânga al premierului Victor Ponta a decis să oprească plată unei părţi din subvenţii şi, în ianuarie, a redus numărul de certificate verzi pentru proiecte noi.

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Compania germană STEAG GmbH investeşte 200 milioane de euro într-un parc eolian , 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns