Politicile energetice ale Europei sunt disfuncționale, afirmă experții

0
energie in Europa

Politicile energetice din Europa sunt greșite, declară doi specialiști

Doi consultanți seniori la unul dintre grupurile liderilor mondiali au criticat politicile energetice ale Europei, susținând că atât normele din interiorul țărilor cât și de pe continent, în ansamblu, au dus la deformarea fondurilor structurale și la piețe disfuncționale. Aceștia explică cum s-a ajuns la numeroase probleme din cauza normelor prost gândite, mai ales în cazul energiei regenerabile.

Christopher Brognaux, director general la Boston Consulting Group și Patrick Herhold, partenerul său principal, spun că elaborarea politicilor pe întregul continent suferă de o concentrare excesivă la nivel micro, fără a se lua în considerare impactul sistemului mai larg.

De asemenea, cei doi specialiști afirmă, citați de sourceable.net, că Europa suferă de o recunoaștere inadecvată a impactului economic adus de schimbările de politică și, în plus, are o serie ineficientă și costisitoare de programe menite să consolideze energia regenerabilă.

„Politicile energetice ale Europei în ansamblul lor, și ale țărilor europene individuale au creat o piață de energie eronată,” punctează Brognaux și Herhold.

„Inițiativele bine intenționate au dus la denaturarea prețurilor și a pieței, fapt care prezintă provocări importante pentru cei din industrie și pentru consumatori. Eforturile menite să realizeze cea mai bună liberalizare a pieței și reducerea emisiilor de dioxid de carbon au dus la politici ale căror rezultate nu reușesc să îndeplinească majoritatea obiectivelor vizate.”

De ce nu sunt eficiente politicile existente

Consultanții citează o serie de exemple a problemelor neintenționate, create de normele prost gândite.

Spre exemplu, subvențiile pentru energia solară și energia eoliană au aglomerat capacitatea necesară de energie acoperită de sursele convenționale pe piețele de energie existente și acestea, la rândul lor, au necesitat sprijin suplimentar pentru a se asigura securitatea aprovizionării centralelor electrice convenționale, spun ei.

Între timp, tarifele feed-in-tariff și alte politici care îi sprijină pe cei care dețin, de exemplu, un sistem solar PV rezidențial, iar aceștia câștigă o parte din energia electrică pe care sistemul o generează și care alimentează rețeaua, însă puțini clienți plătesc costurile de întreținere a rețelei.

Un alt exemplu face referire la închiderea centralelor nucleare, fără a se ține cont suficient de impactului prețurilor la energie și de competitivitatea industrială.

Punctul de vedere al consultanților vine pe fondul știrilor că miniștrii de energie și de mediu din U.E. vor să ajungă la un acord pentru planurile de politică și obiectivele pentru anul 2030, care să includă un obiectiv obligatoriu de reducere a gazelor cu efect de seră cu 40% până în 2030, ponderea la nivelul U.E. a energiilor regenerabile în consumul de energie să ajungă la 27% și extinderea economiei de energie cu 20% până în 2020, respectiv 30% până în 2030.

Critici și din partea oamenilor de știință

În timp ce mulți ecologiști vor sprijini, fără îndoială, unele sau toate aceste măsuri, alte decizii au atras critici chiar de la experții din domeniul științei.

La începutul acestui an, Robert N. Starvins, director la Harvard Environmental and Economics Program Business and Government, a scris pe un blog că obiectivul privind energia regenerabilă a fost, de fapt, dăunător atât pentru economie cât și pentru mediu, din cauza unor conflicte cu alte politici, cum ar fi schema de comercializare a certificatelor de emisii, pentru că a provocat realizarea acestora la un cost mai mare decât ar fi cazul.

El a adăugat că acest lucru inhibă, de asemenea, creșterea stimulentelor pentru schimbările aduse tehnologiei verzi.

Soluția? Producătorii de energie curată trebuie să se adapteze pieței

Brognaux și Herhold cer un sistem de piață în care plățile primite de către toți producătorii, inclusiv generatoarele de energie regenerabilă, să fie legate direct de prețul de piață.

În cadrul acestui sistem, producătorii de energie din surse regenerabile care sunt expuși pieței trebuie să găsească soluții pentru a compensa prețurile mici pe care le vor primi atunci când produc multă energie electrică, însă și atunci când nu pot primi venituri (în cazul în care soarele nu strălucește și vântul nu bate).

Cu toate acestea, cei doi nu sunt optimiști că acest lucru se va întâmpla.

„Ne așteptăm să nu aibă loc nici o schimbare majoră în elaborarea politicilor, atâta timp cât securitatea aprovizionării este menținută într-un fel, iar consumul este neîntrerupt,” mai declară cei doi.

„O schimbare semnificativă ar fi ca Europa să recunoască faptul că strategia sa de reglementare a fost greșită.”

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (21 votes cast)
Politicile energetice ale Europei sunt disfuncționale, afirmă experții , 5.0 out of 5 based on 21 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns