Energie curată de la…coconi

0
energie curată de la coconi

Coconii pot fi utilizați pentru obținerea energiei verzi

Sute de ani în urmă, comerțul cu mătase din China a dat naștere unei rețele transcontinentale de pasaje numită Drumul Mătăsii. Acum, oamenii de știință indieni au descoperit că micuțul cocon de mătase — sursa de mătase rafinată Tussar —, poate fi folosit pentru obținerea energiei curate.

Experții de la Institutul Indian de Tehnologie, Kanpur (IIT-K) au fabricat dispozitive simple folosind membrane din cocon de mătase care, în prezența vaporilor de apă, pot genera suficientă electricitate pentru a rula sisteme electronice de mică putere. În plus, au observat că energia electrică produsă crește odată cu temperatura, scrie The Hindu.

Pentru experimentele lor, echipa de la Departamentul de Științe Biologice și Bioinginerie (BSBE) IIT-K și Centrul pentru Științe și Ingineria Mediului, au folosit coconi de Bombyx morii (viermii de mătase de dud) și Antheraea mylitta (o sursă de mătase Tussar).

„Dispozitivele cuprind părți din coconi de mătase tăiate în bucăți de dimensiuni regulate, făcute «sandwich» între electrozi. Scopul proiectului a fost de a genera electricitate ieftină și într-un mod durabil, eco-friendly. Conținutul de vapori de apă (umiditatea) nu a fost niciodată mai mic de 80-90 procente. Când temperatura a urcat (în jur de 80 de grade Celsius), puterea generată, de asemenea, a crescut,” spune Mainak Das, lider al studiului și profesor asistent.

De exemplu, trei piese din cocon Bombyx pot aprinde un LED roșu de 1,6 volți.

„LED-ul este alimentat de extragerea energiei electrice din cocon. În dispozitiv, coconul a fost tratat drept componentă de circuit. Interesant, în absența umidității, coconul nu a reușit să producă electricitate „, explică Das.

Brindan Tulachan, membru în echipă și autor al studiului, a observat că dispozitivul biohibrid inovator declanșează nu numai producerea de energie ci, de asemenea, acționează ca un fel de baterie sau condensator.

„Gândiți-vă la zonele rurale, unde nu există electricitate ore în șir. Ce s-ar întâmpla dacă astfel de baterii ar putea furniza energie pentru câteva ore?”, întreabă Das.

Aceste descoperiri cu privire la proprietățile termoelectrice ale mătăsii care e, în esență, o fibră de proteine naturale (alcătuită în principal din fibroină) deschid noi perspective în ceea ce privește valorificarea produselor naturale pentru obținerea energiei curate.

Ce înseamnă acest lucru? Mătasea și proteina, produsă de mii de alte specii de insecte și viermi de mătase pot fi explorate pentru aceste atribute.

„La fel ca Bombyx sau Antheraea, alți coconi de mătase pot avea proprietăți similare, care trebuie să fie explorate”, menționează șeful echipei de cercetare.

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Energie curată de la…coconi , 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns