Robotul mobil care regleaza pozitia panourilor solare

0

Cu cat mai corect este orientat panoul, cu atat mai multa energie solara este capabil sa capteze si sa converteasca in energie electrica. Cu toate acestea, echipamentul suplimentar creste substantial costul sistemului. Ca urmare a tuturor aspectelor pozitive, majoritatea panourilor solare sunt instalate fix, diminuand o parte din potentialul lor.

Firma QBotix din California, a prezentat solutia problemei. Firma a dezvoltat un sistem robotizat, costul caruia este mult mai mic decat al sistemelor rotative conventionale avand o fiabilitate potentiala mult mai mare.

Ideea QBotix consta in inlocuirea motoarelor individuale de reglare si a sistemelor comune de control al panourilor solare, cu un robot mobil care se apropie pe rand de fiecare panou si regleaza pozitia lui.

Panourile sunt montate pe un dispozitiv standard echipat de o mecanica pentru o orientare uniaxiala si biaxiala. Toate elementele sunt plasate langa o linie de cale ferata ingusta de tip monorail pe care se misca robotul. Acesta merge pana la fiecare celula solara a sistemului, la care conecteaza o comandă electromecanica si regleaza pozitia panoului in functie de locul soarelui.

Utilizarea robotilor creste costul unui watt de energie electrica solara cu cativa centi, dar reduce semnificativ costurile initiale pentru constructie si cresc randamentul sistemului in general.

QBotix ofera spre vanzare sisteme de 300 kW, care includ robotul mobil, robotul de rezerva, pista monorail si standuri de urmarire. Robotii sunt alimentati de acumulatoare litium-ion, pozitia lor este urmarita cu GPS, iar schimbul de date este organizat intr-o retea fara fir. Fiecare robot poate configura pana la 200 de panouri solare timp de un ciclu de 40 minute, iar costul consumului lor zilnic de energie constituie aproximativ 30 de centi.

Pana in prezent, compania a atras investitii in suma de 7,5 milioane de dolari. Printre investitorii proiectului, figureaza companii cunoscute cum ar fi Siemens.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (25 votes cast)
Robotul mobil care regleaza pozitia panourilor solare, 5.0 out of 5 based on 25 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns