Scoția are prima fermă eoliană plutitoare din lume

0

Scoția se mândrește cu prima ferma din lume ce conține turbine eoliene de mari dimensiuni. Aceasta a fost inaugurată în nord-estul coastelor Scoției, potrivit BBC.

Situată în largul coastelor localității scoțiene Peterhead (comitatul Aberdeenshire), ferma eoliana Peterhead mai este numită și ,,Hywind”. Aceasta face parte dintr-un proiect pilot realizat pentru producerea energiei electrice care să asigure necesarul de consum pentru 20.000 de locuințe.

Conform BBC, turbinele eoliene care alcătuiesc ferma plutitoare sunt dotate cu o tehnologie revoluționară, care le permite să funcționeze și în zone în care adâncimea apei este de până la un kilometru.

Vechea tehnologie a fermelor eoliene offshore se bazează pe o platformă ce se fixează pe fundul mării, în timp ce noul dispozitiv eolian folosit în cadrul proiectului pilot poate genera electricitate și în zone cu ape foarte adânci, unde tehnologiile tradiționale nu pot să ajungă.

Producătorul proiectului, Statoil, se așteaptă la scăderea dramatică a costurilor de producție, după răspândirea tehnologiei la scară largă (SUA, Japonia), având în vedere că noile turbine sunt foarte scumpe.

O turbină uriașă a fost deja dusă în nord-estul coastelor Scoției, iar alte patru vor fi transportate în zonă până la sfârșitul acestei luni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.

Autor

Lasa un raspuns