Vapoare propulsate cu energie solara, eoliana si hidro

2

solar-magazin.ro_vapoare_cu_energie_solara_eoliana_si_hidro.jpgÎnotătoarele ca de delfin, vele căptuşite cu panouri solare şi minicentrale care să valorifice forţa valurilor vor înlocui clasica „sală a motoarelor”

Proiectul unei companii norvegiene vizează un cargo uriaş care să transporte 10.000 de automobile fără a folosi vreo picătură de combustibili poluanţi

Nava care va traversa oceanele fără un strop de combustibil

Un vapor care să nu depindă deloc de surse de energie neregenerabile, ci numai de razele solare, de intensitatea vântului şi energia valurilor este nu numai posibil, ci şi un proiect în desfăşurare al companiei norvegiene Wallenius Wilhelmsen (http://www.2wglobal.com/).

Firma de logistică din Norvegia – care deţine o flotă de 60 de nave, capabile să transporte 17 milioane de automobile pe an – construieşte o navă uriaşă, care va putea colinda oceanele lumii cu o încărcătură de 10.000 maşini la bord. Însă nu doar impresionanta capacitate de stocare (85.000 metri pătraţi) ar trebui să reprezinte o premieră, ci şi felul în care nava va fi propulsată – complet ecologic, cu „zero emisii” poluante.

Circa 50% din energia necesară navei denumite „Orcelle”, ca să atingă o viteză de croazieră de 27-37 km/oră, va fi oferită de aşa-numitele „fuel cells”, care generează electricitate din combinarea a două dintre cele mai răspândite elemente chimice: oxigenul şi hidrogenul. Curentul electric va alimenta 12 „înotătoare” precum ale unui delfin, care vor tăia valurile, producând la rândul lor energie mecanică ce poate fi valorificată.

„Orcelle” va avea şi elice obişnuite, puse în mişcare tot de electricitate, obţinută de la trei vele uriaşe, căptuşite cu trei panouri solare a câte 800 metri pătraţi. Electricitatea care nu se consumă imediat va fi stocată în baterii pentru zilele când intensitatea vântului este slabă sau cerul înnorat. Energia valurilor generată de mişcarea verticală a înotătoarelor poate fi transformată în energie mecanică pentru propulsarea respectivelor înotătoare.

Autonomie completă prin producerea hidrogenului

Cel mai mare obstacol în calea companiei norvegiene este producerea hidrogenului la bord şi stocarea (sub presiune sau la temperaturi joase), pentru ca nava să devină complet autonomă, asemenea unui portavion alimentat de un reactor nuclear.

Dacă s-ar putea ca energia solară, a vântului şi a valurilor să fie utilizată exclusiv pentru producerea hidrogenului, „Orcelle” şi-ar produce propriul combustibil permanent şi ar avea nevoie de capacităţi de stocare mai mici. Aceasta ar elibera mai mult spaţiu care să fie valorificat pentru depozitarea încărcăturii, pe giganticul vapor lung de 250 metri şi înalt de 95 metri când are velele întinse.

Fără apă de mare folosită ca balast

„Orcelle” – realizată din aluminiu şi compuşi din plastic – nu va avea nevoie de apă de mare ca balast, datorită designului care îi asigură echilibrul, inclusiv prin înotătoarele de 210 metri. Încărcarea de apă ca balast, care este deversată apoi, uneori şi la mii de km distanţă, este criticată de ecologişti. Numeroase specii de vietăţi marine (de la cele unicelulare la peşti) sunt capturate într-un loc, dar eliberate în Oceanul planetar în altă zonă, care nu reprezintă mediul de viaţă obişnuit al respectivelor specii.

Bărcile solare ca soluţie în transportul urban

Acum mai bine de un secol, în 1905, prima ambarcaţiune electrică a început să circule pe Tamisa, fiind capabilă să transporte 350 pasageri. Ulterior, vaporaşele de pe canalele britanice au folosit păcură sau motorină, dar constrângerile ecologice duc, în toată Europa, la revenirea bărcilor electrice, cu energia produsă de panouri solare. În Anglia, Franţa, Germania, Austria şi Elveţia au apărut competiţii anuale pentru „bărci solare”, iar autorităţile iau în considerare decongestionarea transportului urban inclusiv prin deschiderea de curse regulate cu astfel de ambarcaţiuni.

sursa: gandul

solar-magazin.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Vapoare propulsate cu energie solara, eoliana si hidro, 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

2 comentarii

  1. Emil MARIAN on

    In ce priveste propulsia economica a navelor maritime, pot propune un nou dispozitiv propulsor, ca inlocuitor al elicei, actionat de aceeasi organologie de antrenare, dar care, ar putea aduce mari economii de combustibil, prin acea ca,necesita puteri mai mici de antrenare. Acesta este un proiect la care lucrez de multi ani, si pe care l-am perfectionat pe baza probelor de laborator efectuate.Daca cineva este interesat, ma poate contacta la tel. 0742 088 064 10 09 2011 E. marian

  2. Buna ziua domnule Marian,

    Va multumim pentru comentariul dvs si mult succes in ceea ce studiati de atata timp. Speram ca Solar-Magazin.Ro sa va aduca noroc in a intalni oameni pasionati ca dvs cat mai ales finantatori.

Lasa un raspuns