Vulcanii, înlocuitorii sistemelor solare. Cum ar putea produce aceștia electricitate

0

Vulcanii ar putea produce energie. Au demonstrat-o specialiştii din Etiopia, una dintre cele mai vulcanice ţări din lume. În urma cercetărilor, specialiștii  au demonstrat că unii vulcani ar putea da un gigawatt de energie. Asta ar însemna câteva milioane de panouri solare sau 500 de turbine eoliene.

În Etiopia există peste 60 de vulcani cunoscuţi. Mulţi au avut erupţii colosale în trecut, lăsând în urmă cratere imense. Alţi vulcani sunt încă activi şi astăzi. În zonă pot fi observate iazuri cu nămol, izvoare termale şi zeci de orificii prin care ies aburi la suprafaţă.

Aburii sunt folosiți de localnicii din Etiopia pentru spălare şi scăldat, însă oamenii de știință au descoperit că ar mai putea fi utilizați şi în alte scopuri.

Activitatea de la suprafaţă sugerează că la adâncimi mari există fluide extrem de fierbinţi, de până la 300-400 °C. Dacă ar putea ajunge la acele adâncimi, specialiştii ar putea monta turbine mari, care, alimentate de aburul cu temperatură ridicată, ar putea produce cantităţi uriaşe de energie.

O mană cerească pentru locuitorii Etiopiei care, în procent de 77% nu au acces la electricitate.

Conversia acestei energii în putere se va baza pe proiectul pilot geotermal, care a început acum 20 de ani la vulcanul Aluto din regiunea lacurilor, la 200 km sud de Addis Abeba. Infrastructura sa este în curs de modernizare, iar specialiştii lucrează la creşterea producţiei de zece ori, de la 7MW la 70MW.   Geotermia pare a fi o soluţie regenerabilă cu emisii reduse de carbon pentru Etiopia, dar şi pentru ţările pe teritoriul cărora se află vulcani, care ar putea constitui coloana vertebrală a sectorului energetic.

sursă foto: Pixabay

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Vulcanii, înlocuitorii sistemelor solare. Cum ar putea produce aceștia electricitate, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns