2015, cel mai bun an pentru industria energiei eoliene offshore din Europa

0
parc eolian offshore

2015, un an fructuos pentru industria europeană de energie eoliană offshore. Imagine via tu.no

Sectorul european de energie eoliană offshore și-a triplat, în mai puțin de un an de zile, capacitatea. În prima jumătate a anului 2015, Olanda, Marea Britanie și Germania au conectat la rețea un total de 584 de turbine eoliene offshore.

Potrivit Asociației Europene pentru Energie Eoliană (EWEA), aceste turbine eoliene au adăugat 2,3 gigawați (GW) la o rețea care producea deja 8,1 GW de energie electrică în 82 ferme eoliene, din 11 țări europene.

Reprezentanții EWEA spun însă că este de așteptat ca ratele de creștere să rămână neschimbate în următoarele 12-18 luni, ca urmare a ciclurilor de investiții pentru proiectele aflate deja în construcție pe continent.

„Pentru a asigura o creștere sănătoasă în următorii ani, și pentru a garanta că energia eoliană offshore va avea un rol în atingerea competitivității, securității și obiectivelor UE, industria are nevoie de transparență pe termen lung”, a declarat Kristian Ruby, Chief Policy Officer al EWEA, citat de The Climate Group.

„De asemenea, este important ca statele membre să-și îndeplinească angajamentele de energie regenerabilă până la sfârșitul acestui deceniu, și să-și stabilească o strategie clară pentru îndeplinirea obiectivelor Europa 2030.”

Infrastructură costisitoare

În ciuda capacităților tot mai mari de energie eoliană offshore, investitorii se confruntă cu sistemele de întreținere scumpe și nevoia de cabluri de conectare pe distanțe lungi, pentru a asigura energie eoliană sigură – deși costurile se află în scădere.

În plus, parcurile eoliene de acest fel au nevoie de proiecte alternative de stocare a energiei, cum ar fi stocarea energiei cu ajutorul aerului comprimat (CAES).

Recent, Uniunea Europeană a fost de acord să ofere 6,5 milioane de euro pentru construirea unui proiect de acest tip în Irlanda de Nord. Facilitatea va capta energie pe care o va păstra sub formă de aer comprimat, înainte să redirecționeze puterea spre rețelele de energie electrică.

Totuși, în timp astfel de tehnologii curate și eficiente își găsesc locul pe piață, unele țări par să renunțe la o parte din sursele regenerabile de energie. De exemplu, guvernul britanic continuă să dezvolte ferme eoliene offshore, însă a anunțat recent că va reduce sprijinul pentru proiectele de biomasă și energie solară, și va pune capăt în 2016 subvențiilor pentru fermele eoliene pe uscat.

Un buissness curat

Chiar dacă la nivel politic asistăm la tăierea stimulentelor, în sectorul privat lucrurile stau cu totul altfel, sprijinul pentru energia regenerabilă accelerându-se continuu.

Companii de top din Europa demonstrează că puterea surselor regenerabile este benefică pentru mediul de afaceri, și că ar trebui să fie o prioritate pentru guvernele care au în plan combaterea schimbărilor climatice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
2015, cel mai bun an pentru industria energiei eoliene offshore din Europa, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns