Ca să împiedice un reactor nuclear, Greenpeace Energy dă în judecată Uniunea Europeană

0
protest anti energie nucleara

Demonstrația celor de la Greenpeace împotriva energiei nucleare

Furnizorul de energie regenerabilă Greenpeace Energy intenționează să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia sa din 2014 de a permite Marii Britanii să construiască un nou reactor nuclear.

Compania din Hamburg spune că subvențiile uriașe implicate în proiectul din Marea Britanie vor afecta piețele de energie din Germania și vor face mult rău micilor furnizori de energie din surse regenerabile.

Comisia Europeană nu ar trebui să dea drumul proiectului, deoarece subvențiile ar denatura concurența de pe piața energiei, susțin reprezentanții Greenpeace Energy, citați de publicația The Local Germany.

Silvia Brugger, director al Programului privind Clima și Energia la Fundația Heinrich-Böll – strâns legată de Partidul Verde din Germania – spune că procesul intentat Comisiei Europene este „justificat” și reprezintă un „semnal important”. De asemenea, Brugger susține că o pronunțare favorabilă nu ar amenința programele de subvenții pentru energia regenerabilă din Germania.

„[Acest proces] ar trebui să expună costurile totale ale energiei nucleare și să evidențieze avantajele competitive ale energiei regenerabile”, a declarat Brugger pentru sursa citată.

Ca parte a strategiei sale de a reduce emisiile de carbon, în 2006, guvernul britanic și-a anunțat planurile de a construi prima centrală nucleară a țării la Hinkley Point, în sud-vestul Angliei.

centrala nucleara Hinkley Point

Planul centralei nucleare de la Hinkley Point, Marea Britanie

Două reactoare nucleare noi ar fi fost construite la un cost de 40 de miliarde de euro și ar fi trebuit să fie operaționale până în decembrie 2017. Totuși, proiectul a fost asaltat de probleme și controverse, având acum o întârziere de cinci ani.

În cele din urmă, guvernul a trebuit să ademenească investitorii cu 22 de miliarde de euro în subvenții, și cu un preț al energiei electrice garantat la 0,11 euro per kilowatt-oră, dublu față de rata actuală a pieței.

Greenpeace Energy susține că aceste subvenții masive vor duce la scăderea prețurilor la energie în Europa, reducând efectiv profitul firmelor de energie regenerabilă, care cumpără energie la o rată fixă de la producători.

La rândul său, Sönke Tangermann, membru al Consiliului, a declarat pentru Spiegel Online că „energia nucleară extrem de subvenționată” denaturează piața de energie din Germania.

„Pentru că acest efect aduce daune furnizorilor de energie regenerabilă, precum noi, vom merge în instanță”, a declarat Silvia Brugger.

Și contribuabilii germani ar putea fi afectați în mod direct

Proiectul din Marea Britanie i-ar putea costa, de asemenea, pe contribuabilii germani, din cauza sistemului de subvenționare din Germania, care și-a pus în aplicare strategia de a reduce emisiile de carbon.

Guvernul german subvenționează diferența dintre prețul de piață al energiei, precum și costurile mari de producție a energiei regenerabile.

Potrivit unui raport de la Brainpool, reactorul nuclear de la Hinkley Point va submina prețurile la energie din Germania, ceea ce înseamnă că guvernul va trebui să plătească mai mult pentru a acoperi diferența.

Impactul general al proiectului britanic ar fi mic – 17 milioane de euro dintr-un fond de 20 de miliarde de euro pentru energia regenerabilă.

Totuși, decizia Comisiei Europene de a permite construirea centralei nucleare ar încuraja țări precum România, Polonia și Lituania – care plănuiesc să investească în energia nucleară –  să nu renunțe la intenția de a construi reactoare nucleare, destabilizând astfel piața germană de energie regenerabilă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (19 votes cast)
Ca să împiedice un reactor nuclear, Greenpeace Energy dă în judecată Uniunea Europeană, 5.0 out of 5 based on 19 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns