Cele două războaie mondiale au dat startul sprijinirii energiei curate

0
istoria_energiei_curate

Energia curată s-a dezvoltat după războaie, crize și dezastre nucleare

Istoria ne arată că dezvoltarea surselor regenerabile de energie a început după ce actorii celor două războaie mondiale căuatu alternative la sursele convenționale de energie și a continuat, mai târziu, în anii ’70, după criza petrolului.

Un document de la Bruegel, o comisie europeană de experți economici, studiază cum au început să fie sprijinite sursele regenerabile de energie. Autorii, Georg Zachmann, Amma Serwaah și Michele Peruzzi, au ajuns la concluzia că investițiile în evaluarea în continuare a schemelor de sprijin pentru tehnologiile energetice regenerabile este o „opțiune fără regrete”.

Ei explică faptul că primul și al doilea război mondial au propulsat primul val de sprijin pentru energia regenerabilă, ambele tabere ale războaielor au avut drept scop diversificarea surselor de energie și improvizarea unor soluții tehnice pentru strategii de război specifice.

Germania, de exemplu, a început să folosească cartofi pentru a produce etanol și combustibil de rachete și energia eoliană pentru producerea descentralizată de energie electrică.

Cele două războaie mondiale au accelerat, de asemenea, o creștere a industriei petroliere. British Royal Navy s-a bazat pe cărbune până când Winston Churchill a cerut schimbarea acestuia cu petrolul, astfel încât navele se deplasau mai repede și puteau parcurge distanțe mai lungi, scrie International Business Time

Câteva decenii mai târziu, sprijinul pentru sursele regenerabile de energie a crescut din nou în anii 1970, în timpul crizei petrolului. Programe de cercetare și dezvoltare pentru celulele fotovoltaice si turbine eoliene au apărut în SUA și în Europa după ce marile puteri ale lumii au căutat să reducă dependența lor de furnizorii de petrol din Orientul Mijlociu și din dorința de a proteja economiile lor de prețurile volatile ale petrolului.

Un raport din 1972, făcut de comisia de experți a Clubului de la Roma, a răspândit teama că resursele energetice ale lumii sunt limitate, încurajând în continuare sprijinul pentru mijloacele alternative, regenerabile de producere a energiei.

Mai târziu, prețurile mici ale resurselor din anii 1980 au dus la reducerea sprijinului pentru sursele regenerabile de energie, în timp ce din 1986, după dezastrul nuclear Cernobîl, energia nucleară nu a mai fost recunoscută drept o sursă curată de energie.

Apoi, îngrijorarea cu privire la schimbările climatice a crescut în dezbaterile publice, fiind în centrul atenției la conferința de la Kyoto din 1996. La conferință, cele mai multe dintre țările dezvoltate ale lumii și-au luat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Guvernele au început să înlocuiască centralele de combustibili fosili existente cu tehnologii de energie regenerabilă necompetitive și să subvenționeze proiectele de energie curată, în speranța de a le face competitive pe termen lung.

Recent, accidentul nuclear din 2011 de la Fukushima a adus și mai multe dovezi cu privire la capcanele energiei nucleare și, totodată, mai mult sprijin pentru energia din surse regenerabile.

Roxana Muntean

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (25 votes cast)
Cele două războaie mondiale au dat startul sprijinirii energiei curate, 5.0 out of 5 based on 25 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns