Energia solara a Europei furnizata din desertul marocan

0

Guvernul german, francez, italian, spaniol si marocan grabesc inceperea proiectului de energie solara, numit “Desertec”.

Electricitatea produsa de o centrala termica solara din Maroc, a carei constructie va costa aproximativ 600 de milioane de euro, va aproviziona Europa cu energie regenerabila pana in anul 2050.

Locatia pentru constructia acestei centrale electrice este desertul de langa orasul Ouarzazate, care se afla situat la sud-est de Marrakesh. Daca totul functioneaza asa cum a fost planuit, toate cele cinci natiuni vor semna o intelegere internationala in luna iunie a anului 2013.

Ministrul Industriei din Maroc, Abdelkader Amara, a confirmat planurile pentru un acord  international, spunand ca pentru tara sa “cooperarea cu Europa este o axa importanta in ceea ce priveste strategia energetica”.

In timp ce in randul guvernelor trebuie inca depasite anumite obstacole, Uniunea Europeana sprijina acest plan. Doua cabluri intre Maroc si Europa au fost deja instalate de-a lungul Stramtorii Gibraltar.

La sediul din Munchen al Initiativei Industriale Desertec (Dii), directorul executiv Paul van Son a spus ca “in urmatorii doi ani se va putea observa cum viziunea electricitatii create in  desert va deveni o realitate practica”.

Dii este compusa din peste 50 de companii si organizatii internationale, inclusiv Banca Germaniei, gigantul energetic al Italiei, Enel si dezvoltatorul energetic din Arabia Saudita, Acwa Power.

Finantarea acestui proiect se va face cu ajutorul industriei, a guvernelor nationale si a organizatiilor energetice internationale. Actionarii Dii sunt deja pregatiti sa investeasca 200 de milioane de euro.

“Colaboram indeaproape cu agentia solara marocana Masen, planurile proiectului sunt complete, industria este interesata. Acum nu trebuie decat sa vedem cine plateste facturile”, spune van Son.

Pe langa obiectivul sau pe termen lung de a transforma terenurile desertice din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu intr-o sursa de energie solara si eoliana regenerabila, Dii spera ca pana in 2050 sa reuseasca sa acopere 15% din cerintele de electricitate din Europa, cu ajutorul curentului electric produs in desert.

Intreaga investitie este estimata la cateva sute de miliarde de euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (24 votes cast)
Energia solara a Europei furnizata din desertul marocan, 5.0 out of 5 based on 24 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns