Energia verde – dezvoltare incetinita

0

solar-magazin.ro_green_planet_verde_de_energie.jpgCriza economică îşi pune amprenta asupra mai multor sectoare de activitate, printre care şi cel al energiilor regenerabile.

Dacă pe termen lung, prognozele sunt optimiste în ceea ce priveşte energia verde, pe termen scurt acestea arată o anumita încetinire a ritmului de dezvoltare. Potrivit unui studiu recent realizat de Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), criza economică s-ar concretiza în 2009 printr-o scădere a consumului mondial de electricitate, primul după anul 1945 şi o scădere cu 38% a investiţiilor în acest domeniu.

Situaţia nu este deloc liniştitoare, întrucat sectorul energiilor regenerabile încă se mai află în etapa de dezvoltare şi de căutare a echilibrului. Investitorii sunt din ce în ce mai temători, iar iniţiatorii proiectelor de-abia mai pot face faţă cheltuielilor, deoarece condiţiile de finanţare devin tot mai dificile. Dacă înainte, băncile nu cereau decât 10% fonduri proprii, acum ele cer 20% sau chiar 30%. În plus, scăderea preţurilor combustibililor fosili ar face concurenţă prin proiectele din sectoarele gazului sau petrolului.

Doar o fixare fermă a tarifelor de răscumparare a electricităţii verzi ar putea permite susţinerea acestei pieţe.

Sursa: ecomagazin.ro

solar-magazin.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (16 votes cast)
Energia verde – dezvoltare incetinita, 5.0 out of 5 based on 16 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns