Cum puteți economisi banii plătiți pe factura de la apa caldă

0

În următorii cinci-șase ani, investiția în panourile solare pentru apă caldă, se va atenua.

Cu ajutorul energiei solare și a panourilor solare, putem încălzi atât apa cât și intreaga locuință, fară a fi nevoiți să plătim utilitățile. Acest sistem este folosit în primul rând pentru a încălzi apa.

„Pentru o casă de patru persoane sunt necesare două panouri termice plane, de câte doi metri pătraţi fiecare”, spune  Robert Szabo, director de vânzări la Idella.

Alexandru Mirea, consultant tehnic la Habitat Energy, afirmă că orice dimensionare a unui sistem de energie alternativă pleacă de la consumatori. Numărul de panouri se alege în funcţie de utilizatori, a adăugat acesta.

Investiţia într-un sistem cu panouri solare fabricate integral în Germania pentru apă caldă menajeră, la o locuinţă de patru persoane, se ridică la aproximativ 3.500 de euro potrivit lui Robert Szabo. De asemenea Se asigură garanţie de 12 ani pentru panouri şi de cinci ani pentru manoperă.

Investiţie pentru încălzire

Pentru încălzirea unei case de 100 de metri pătraţi cu panouri cu tuburi vidate investiția se face de la 4.000 – 5.000 de euro în sus, fiind incluse echipamentul şi a manopera.

Echipamentul este format din două panouri cu tuburi vidate premium şi un boiler de 500 de litri. Pentru încălzirea casei este nevoie de adăugarea unui sistem dual, care să implice şi o centrală termică, ce va încălzi casa în zilele mai întunecoase sau în cele cu ninsoare, când panourile nu funcţionează.

„Panourile solare furnizează căldură pentru 20, 40 sau poate chiar 50% din perioada de iarnă de şase luni calendaristice. Dacă factura lunară la încălzirea cu centrală urcă în mod normal la circa 500 de lei, cu ajutorul panourilor aceasta poate scădea la 200-300 de lei”,adaugă Robert Szabo.Investiţia se amortizează în circa 7-10 ani.

„Casa Verde”

Ministerul Mediului a deschis anul trecut, programul „Casa Verde” prin care se acorda o subvenţie de 6000 de lei celor care investeau în panourile solare. În acest program intrau persoanele fizice proprietari sau co-proprietari de locuinţe, cu domicilul pe teritoriul României şi care nu au restanţe la bugetul de stat.

Din păcate anul acesta programul a fost suspendat, preconizându-se ca va reîncepe în anul 2013.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (24 votes cast)
Cum puteți economisi banii plătiți pe factura de la apa caldă, 5.0 out of 5 based on 24 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns