Mai multe stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, în România

0

În următorii trei ani, România va avea 40 de noi stații de reîncărcare a autoturismelor electrice, care se vor adăuga celor 16 stații de 50 kW, funcționale în prezent, în țara noastră.

Prima stație de reîncărcare a mașinilor electrice din România a fost amplasată în anul 2016, la sediul BMW Group din capitală. La numai un an distanță au fost instalate în total 16 astfel de stații (de 50 kW), prin investițiile companiilor Lidl, Kaufland și Renovatio.

BMW Group și Nissan sunt implicate in proiectul NEXT-E, care presupune o rețea de stații de mare putere în Europa de Est, potrivit unui comunicat de presă al BMW Group. In România, BMW comercializeaza modelul electric BMW i3, iar Nissan va aduce în țară și în regiune modelul Nissan Leaf, începând cu 2018.

Până la finalul anului 2020, România va avea 40 de noi stații de reîncărcare a autoturismelor electrice, de putere mare (50 kW).

Comisia Europeana a anunțat că proiectul NEXT-E a fost selectat pentru finanțare prin programul său Connecting Europe Facility (CEF). Prin proiectul NEXT-E vor fi montate 222 de stații multistandard de încărcare rapidă (50 kW) și 30 de stații de încărcare ultrarapidă (150-350 kW) de-a lungul Rețelei Principale și a numeroaselor Coridoare Principale TEN-T, creându-se astfel o infrastructură extinsă pentru încărcarea automobilelor electrice (EV) în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România.

Proiectul NEXT-E reprezintă un model bun de cooperare unică a patru grupuri principale din domeniile energiei care și-au unit forțele cu producătorii de automobile. Consorțiul constă din companiile E.ON Group (Zapadoslovenska energetika în Slovacia, E.ON Republica Cehă, E.ON Ungaria, E.ON România), companiile MOL Group (reprezentate de subsidiarele din cele șase țări participante), Hrvatska elektroprivreda în Croația, PETROL (în Slovenia și Croatia) și producătorii de automobile BMW și Nissan, prin reprezentanțele locale.

Activitățile proiectului au început deja în 2017 prin lansarea activităților internaționale multianuale planificate să se încheie la 31 decembrie 2020.

In România, BMW este lider de vânzări în piața de mașini electrice, cu 23 de mașini i3 livrate în prima jumătate a anului 2017 și încă 23 de mașini electrificate (hibride sau hibride reîncărbile la priză – mai avansate).

Mașini 100% electrice care sunt comercializate în România aparțin companiilor Renault, Smart, Kia, Volkswagen, Mitsubishi si Mercedes-Benz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Mai multe stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, în România, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns