Parcul eolian dezvoltat de CEZ in zona Fantanele – Cogealac a fost conectat

0

parc_eolian_fantanele_cogealacGrupul CEZ a pus in functiune si a conectat la retea parcul eolian Fantanele – Cogealac din Dobrogea, cele 240 de turbine eoliene producand 600 megawati, potrivit unui comunicat al companiei.

Parcul eolian alimenteaza peste un milion de gospodarii pe an. Ultima turbina eoliana pentru Fantanele – Cogealac a fost conectata la reteaua regionala la sfarsitul lunii noiembrie 2012.”Odata cu parcul eolian Fantanele/Cogealac, CEZ aduce o contributie majora la cresterea productiei de energie regenerabila a Romaniei. Inainte de acest proiect, capacitatea eoliana instalata a Romaniei era de numai 14 megawati”, a declarat directorul de proiect CEZ, Ondej Šafá.

Nacelele turbinelor au fost furnizate de fabrica GE din Salzbergen, Germania. Paletele rotorului si turnurile au venit din Germania, Brazilia, Republica Ceha, Danemarca, Polonia si China. Dimensiunea pieselor – o paleta de rotor are o lungime de aproape 50 de metri – si numarul lor au presupus o planificare complexa.

Mutarea tuturor pieselor pentru fiecare turbina eoliana din portul Constanta de la Marea Neagra pana la santierul de constructie a proiectului a necesitat douasprezece moduri de transport. In perioadele de varf, se foloseau 25 de macarale simultan, in unul dintre cele mai mari santiere din Europa.

La inceputul anului 2011, GE a anuntat ca flota sa de turbine eoliene din seria 2,5 MW a depasit doi gigawati de capacitate instalata la nivel global, adica o cantitate de energie electrica mai curata suficienta pentru a alimenta cu energie aproximativ 1,4 milioane de gospodarii. Astazi, aceste aparate functioneaza in 19 tari din intreaga lume, din care 14 in Europa, si au ajuns la un volum de sapte milioane de ore de functionare comerciala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (25 votes cast)
Parcul eolian dezvoltat de CEZ in zona Fantanele – Cogealac a fost conectat, 5.0 out of 5 based on 25 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns