Raport IEA: Capacitatea totală de energie regenerabilă a lumii va crește cu 700 de gigawați până în 2020

0
parc eolian

Creșterea energiei din surse regenerabile la nivel global se datorează în mare măsură parcurilor eoliene. Imagine via Shutterstock

Un nou raport de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE) arată că sursele regenerabile de energie vor reprezenta cea mai mare parte a noilor capacități de generare de energie la nivel global în următorii cinci ani.

Raportul Medium-Term Renewable Energy Market Report 2015 (MTRMR) arată că schimbarea va avea loc în principal datorită fermelor eoliene pe uscat, reprezentând o treime din creșterea capacității energiilor regenerabile.

Energia eoliană este urmată de energia solară (fotovoltaică) și apoi de cea hidroelectrică.

Potrivit analizei, cota energiilor regenerabile va avea un salt de la 22% în 2013 la peste 26% în 2020, adăugându-se capacități noi de circa 700 de gigawați.

Liderul în implementarea surselor regenerabile de energie va fi China, reprezentând 40% din creșterea capacității regenerabile la nivel mondial – triplu față de capacitatea totală de energie al Regatului Unit.

pretul energie regenerabila

Fatih Birol, directorul executiv al IEA, susține că sursele regenerabile joacă un rol crucial în mărirea capacităților energetice ale lumii, însă eforturile fiecărui stat nu trebuie să se oprească aici.

„Guvernele trebuie să elimine semne de întrebare asupra surselor regenerabile de energie, mai ales acolo unde aceste tehnologii își pot atinge potențialul maxim, și să pună sistemul nostru energetic pe o cale mai sigură, durabilă”, a declarat acesta în cadrul unui eveniment de lansare al raportului.

Analiza mai arată că problemele care ar încetini această crește pe unele piețe țin de incertitudinea politică, finanțările slabe și provocările legate de implementarea noilor tehnologii.

De asemenea, creșterea preconizată în raportul MTRMR ar fi fost și mai rapidă dacă statele ar fi făcut mai multe eforturi pentru a-și îndeplini obiectivele pe termen lung privind schimbările climatice.

capacitate energie regenerabila

Pe măsură ce țările membre ale OECE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) încetinesc, statele care nu fac parte din OECD reprezintă două treimi din creșterea energiei din surse regenerabile.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că investiţiile în noi capacități din surse regenerabile pentru 2020 se vor ridica la aproximativ 230 de miliarde de dolari anual. Totuși, această sumă este semnificativ mai mică față de cele 270 de miliarde de dolari investite anul trecut.

Între 2015 și 2020, costurile legate de construcția parcurilor eoliene pe uscat va scădea cu încă 10%, în timp ce costurile noilor parcuri solare se vor reduce cu 25%, se mai arată în raport.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Raport IEA: Capacitatea totală de energie regenerabilă a lumii va crește cu 700 de gigawați până în 2020, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns