Energia pe care o consumăm reprezintă doar o treime din factura la energie electrică

0
costuri ascunse factura electricitate

Costurile ascunse din factura la electricitate. Imagine via blogs-images.forbes.com

Românii plătesc, lunar, o factură la electricitate care se triplează din centrală până la consumator. Practic, energia pe care o consumăm în locuință reprezintă doar o treime din factura finală. Ce plătim în plus și de ce sunt atât de mari facturile?

Potrivit secretarului general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, citat de Digi24, „pierderile energetice datorită vechimii sistemelor şi lipsei de investiţii duc la pierderi anuale de 4 miliarde de euro”.

Reţeaua de distribuţie din România este deținută, în afară de zona Transilvaniei, de italieni, cehi şi germani, care au monopol pentru trei sferturi din ţară.

Contractele de privatizare semnate în anii 2005 şi 2007 prevedeau că investitorii trebuie să întreţină transformatoarele, cablurile de joasă tensiune şi staţiile de transformare. Statul român a acceptat ca toate investiţiile pe care aceste companii le fac să fie recuperate din facturi. Adică, Autoritatea de Reglementare să aprobe creşterea preţurilor pentru populaţie. Şi acest lucru s-a întâmplat fără greş, scrie sursa citată.

„Au tarifele aprobate în baza unor planuri de investiţii pe care nu şi le realizează în mod corect. Mă întreb când a controlat ANRE vreodată realitatea investiţiilor în teren, nu scriptic doar”, spune Remus Vulpescu, fost reprezentant al statului în Transelectrica.

La rândul său, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, precizează că „sunt mize foarte mari… foarte mari. Gândiţi-vă că o companie ca Electrica are în conturi 600 de milioane de euro. Tentaţiile sunt foarte mari pentru că vorbim de foarte mulţi bani”.

Pe lângă acești bani, companiile care dețin rețeaua națională au dreptul să gestioneze regiuni întregi din ţară, cu milioane de clienţi. Cu toate acestea, de multe ori, serviciile pe care le prestează lasă de dorit, iar facturile sunt tot mai mari de la un an la altul.

„În distribuţie, tocmai pentru că este un gen de monopol natural, concurenţa este greu de implementat. Sigur că viitorul va fi să găsim soluţii pentru concurenţă. Concurenţa este cea care aduce preţul la nivelul corect”, precizează Ioan Roşca, director general al Electrica.

Martin Zmelik, director CEZ, compania care furnizează electricitate celor 1,4 milioane de clienţi din Oltenia, spune că o parte din bani merg la investițiile anuale în rețea.

De ce plătim atât de mult pe energie? 60% din factură este un preţ fix, stabilit de stat, și 40% înseamnă energie cumpărată de pe bursă de către companii. Începând cu luna iulie, procentele vor fi egale, de 50%.

În România, singurii producători care vând energie în componenta reglementată de stat sunt hidrocentralele şi reactoarele nucleare. ANRE fixează preţurile cu care vând aceste companii, și anume 120, respectiv 158 de lei pentru fiecare megawatt.

Termocentralele, parcurile eoliene, centralele fotovoltaice şi centralele pe gaz vând și ele pe bursă, la un preț mediu de 170 de lei pentru fiecare megawatt.

De ce sunt facturile atât de mari? După ce cumpără energie din ambele surse, companiile de distribuţie adaugă taxe şi livrează facturile populaţiei. „Da, energia în sine costă doar o treime din factura dvs de acasă”, punctează Remus Vulpescu.

„Factura este făcută de aşa natură încât este destul de complicat să îţi dai seama ce plăteşti”, spune Laurenţiu Ciurel, director general al CE Oltenia, citat de Digi24.

Altfel spus, din hidrocentrală, energia electrică pleacă cu un preţ de 120 de lei megawattul oră, și ajunge la noi acasă la un preț de aproape 400 de lei.

„Factura pe care o plăteşte populaţia, cetăţeanul de rând este exagerat de mare. Nu neapărat TVA-ul ar fi o problemă, cât tarifele recunoscute distribuitorilor şi transportatorului de energie”, spune Remus Borza, administrator al Hidroelectrica.

Te fură la factură

„Te fură la factură”, o campanie organizată de Asociația Expert Forum, luptă – prin informarea oamenilor, pe lângă altele – împotriva populismului păgubos în sectorul energiei.

factura electricitate

Cum să înțelegem factura finală la electricitate. Foto via media.rtv.net

Reprezentanții Expert Forum ne ajută să înțelegem mai bine factura la electricitate:

Rezervarea e un soi de abonament în care intră un preț care îți asigură disponibilitatea energiei la orice oră din zi și din noapte și un consum de 1 kWh/zi;

Energia activă e cât consumi propriu-zis. Pe linia din factură cu „energie activă” vezi cât e ce cumperi din „coșul” reglementat;

Contribuția pentru cogenerare: plătești o sumă care se colectează la furnizor, ajunge apoi la Transelectrica și se împarte la CET-uri, centrale care produc în același timp energie electrică și termică. Bonusul de cogenerare e prost construit, pentru că se duce ca subvenție fix către cei mai ineficienți și mai poluanți în loc să stimuleze investiție în centrale noi. Să sperăm că scăpăm de el în curând, că nici UE n-o privește cu ochi prea buni;

Certificatele verzi: plătești o sumă care se colectează la furnizor și se redistribuie printr-un mecanism special la producătorii de energie „verde”: eoliene, fotovoltaice etc. Varianta lunga a explicației e așa: fericiții posesori ai unei centrale de energie verde primesc niște certificate verzi pe fiecare MWh pe care îl produc și reușesc să-l vândă în piață.

Toți furnizorii din piață (cei care cumpără de la producători și vând la consumatorii finali) sunt obligați să vândă în piață, din toata energia pe care o vând, un anumit procent de energie din sursă verde, să zicem, 10%.

Ca să-și facă această „cotă”, cumpără fie de la producătorii de energie verde, fie certificate verzi pentru fiecare MWh care le lipsește la cotă. Apoi iți pun pe factură costul certificatelor verzi. Ca idee, schema nu e rea, că stimulează investițiile în tehnologie curată; dar la noi pur și simplu n-ar fi fost nevoie de o asemenea schemă dacă nu am fi subvenționat din greu pe principalii competitori ai energiei verzi, sectorul termo ineficient.

„CPC”. Cea mai bizară exprimare pentru energia pe care o cumperi din piața liberă, de fapt. Tu cumperi, să zicem, în decembrie 2014, 100 kWh. Pe factură vei vedea două linii: „energie activă”, 60 kWh; „energie activă pentru CPC”, 40 kWh. Ce înseamnă asta: 60 kWh sunt cumpărați de furnizorul tău de la producători reglementați și la preț reglementat, în „coșul” de care vorbeam mai sus; 40 kWh sunt cumpărați la liber de pe bursă.

Așa au construit acest calendar de liberalizare. Aceeași factură ar fi arătat în 2012 astfel: „energie activă 100 kWh”, fără rândul cu CPC; iar în 2017 vei avea doar „energie activă pentru CPC”, adică furnizorul tău va cumpăra energie doar de pe bursă, de la ce producător sau furnizor găsește, tranzacționând liber și fără restricții.

Cum stabilește reglementatorul ANRE cât e prețul pentru CPC, numai bunul Dumnezeu și reglementatorul știu. De fapt, estimează cât va fi pe perioada următoare prețul mediu al energiei în bursă; și face apoi rectificări.

Care e povestea cu „estimările anterioare„? Prețul tău e reglementat integral și cuprinde așa:

Prețul energiei („coș” reglementat + CPC) + tarif distribuție + tarif transport + marja (reglementată) a furnizorului + certificate verzi + cogenerare + accize etc.

Coșul reglementat, tarifele de distribuție, transport, marja reglementată a furnizorului, bonusul de cogenerare sunt calculate și reglementate la începutul anului; iar prețul la care se așteaptă ANRE să găsească furnizorul tău energie în bursă in perioada următoare și certificatele verzi sunt inițial estimate pentru perioada următoare (de pildă, trimestrial). Ca urmare, în factură vei vedea „estimările anterioare” și apoi rectificarea ulterioară, cu datele concrete din piață.

Ce nu vezi în factură sunt, concret, tarifele pe care le plătești pentru folosirea rețelei (tarif de transport, tarif de distribuție) care sunt undeva pitite în „rezervare” și „energie activă”. Până la liberalizarea pieței, prețul pe care îl vezi în factură e reglementat prin Ordine ANRE.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
Energia pe care o consumăm reprezintă doar o treime din factura la energie electrică, 4.8 out of 5 based on 5 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns