Panouri solare, mini-generatoare eoliene ori pompe de caldura pentru 20 000 de romani

0

Panouri Solare Casa Verde Program Finantare 90%Primul venit, primul servit! – acesta este principiul dupa care vor fi alesi primii 20 000 de beneficiari ai finantarii cu 90% pentru panouri solare, mini-generatoare eoliene sau pompe de caldura, a declarat in aceasta dupa amiaza la Pro TV Attila Korodi, ministrul mediului.

Casa Verde, Programul de finantare panouri solare cu 90%, va fi disponibil intr-o prima faza pentru primele 20 000 de cereri, pentru a acoperi bugetul existent: 110 milioane euro.


Suma maxima alocata pentru aceasta finantare este de 25 000 de lei inclusiv TVA.

Pe 5 decembrie, Ministerul Mediului va publica un Ghid de finantare pentru persoane fizice, „clar si concis, scris sa fie inteles de catre toti”. Un ghid care sa explice persoanelor fizice, doritoare sa acceseze programul de finantare de 90% pentru sisteme solare, eoliene sau geotermice.

Cele mai populare in mecanismul de finantare sunt sistemele de panouri solare.

Firmele acreditate la care se vor adresa persoanele fizice vor fi date publicitatii pe 20 noiembrie 2008. „Agentii validati vor fi arondati oraselor mari”, a explicat Korodi.

„Ca sursa de informare, recomand Google si siteul Ministerului Mediului”, a spus Korodi la finalul unei sesiuni de chat la ProTV chat pe  aceasta tema.

Attila Korodi despre panouri solare subventie 90%Cele mai importante declaratii ale ministrului mediului, Attile Korodi:

Montarea echipamentului aduce cu sine o reducere din pretul platit pentru incalzirea casei cu pana la 30%, iar in cazul incalzirii apei reducerea ajunge la 60%.
Bugetul pentru acest proiect este de 110 milioane de euro.
Companiile trebuie sa functioneze de cel putin sase luni pentru a putea fi acceptate de Minister.
Suma maxima platita de Ministerul Mediului include si TVA-ul aferent. Pompele de caldura sunt subventionate de stat.
Ministerul Mediului sponsorizeaza achizitionarea de: generatoare electrice, pompe si panouri solare.
Pretul unui panou solar variaza intre 2000 si 4000 de euro. Se plateste si proiectarea si manopera. Nu vom plati conexiunea la apa rece sau electricitate, afirma Korodi.
Daca montarea nu e urmata de un proces-verbal al beneficiarului, Ministerul nu va plati nimic.

Programul se va derula in resedintele de judet, afirma ministrul mediului. Pana la inceputul lunii decembrie va aparea un ghid despre acest program. Firmele care vor sa fie validate trebuie sa depuna dosare intre 1 si 28 noiembrie.
Prioritate vor avea cei care vor merge primii. In majoritatea oraselor mari, va fi o concurenta intre firme. Mare atentie la ce firma alegeti: echipamentele trebuie sa fie solide si sa corespunda criteriilor Uniunii Europene. De asemenea, firmele trebuie sa ofere garantie de trei ani.

Pretul cel mai ridicat va fi, probabil, cel al pompelor care capteaza temperatura solului.
Cu ce data incepe acest program?
20 decembrie intr-o prima faza, dar incepand cu 5 ianuarie cei interesati poti contacta instalatorii validati.

Acte necesare pentru instalarea panourilor solare

Persoanele trebuie sa:

  • -posede cetatenia romana
  • sa detina un act de proprietate/comodat caz in care este necesar un act notarial prin care proprietarul  sa-si dea consimtamantul;
  • sa contacteze un instalator validat;
  • dupa ce ati depus o cerere, o copie dupa actele de identitate si de proprietate, de restul se ocupa instalatorii. Abia dupa ce veti vedea sistemul montat platiti 10% din costuri.

„Daca vor toti locatarii sa-si instaleze panouri solare, se va face o singura cerere, in numele asociatiei de locatari”, anunta Korodi.
Ministerul Mediului se angajeaza sa plateasca 90% din costurile sistemelor de incalzire alternativa cu conditia ca cei interesati sa le cumpere de la firmele agreate de minister.

Proiectul va functiona pe sistemul „Rabla”. Adica se vor alege mai multe firme care vand sisteme de energie alternativa si se va da o prima in cazul in care doriti sa va montati un astfel de sistem. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa contactati una dintre firmele acceptate in program.
Dupa ce un panou va fi montat pe casa, veti achita doar 10% din pret, iar firma va merge sa-si incaseze restul banilor de la stat. Trebuie sa mai stiti ca puteti opta pentru mai multe sisteme de energie alternativa: solara, eoliana sau chiar si geotermala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (24 votes cast)
Panouri solare, mini-generatoare eoliene ori pompe de caldura pentru 20 000 de romani, 5.0 out of 5 based on 24 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns