România va avea trei noi parcuri eoliene cu 362 de turbine

0

România va avea trei noi parcuri eoliene cu 362 de turbine și o capacitate instalată totală de circa 1 GW, cu 400 MW peste capacitatea parcului onshore Fântânele-Cogealac, în prezent cel mai mare de acest tip din Europa. Potrivit profit.ro, constructorul noilor parcuri este o companie olandeză, pe nume NERO Renewables.

Construcția celor trei parcuri, situate în sud-vestul României, în Constanța și Buzău, este programată să înceapă în 2019, acestea urmând să intre în funcțiune până în 2021.

Viitoarele parcuri eoliene vor fi conectate direct la rețeaua națională de energie electrică și vor injecta anual 3 TWh de energie regenerabilă în rețeaua europeană, energie ce va putea fi extrasă în orice stat membru UE.

Având în vedere faptul că Olanda se așteaptă să rateze ținta privind o pondere de 14% a energiei regenerabile în totalul producției de energie valabilă pentru anul 2020, iar România și-a atins deja obiectivul pentru 2020, NERO Renewables propune Guvernului olandez să “adopte” proiectul din România. Un astfel de proiect comun între Olanda și România în baza mecanismelor de cooperare în domeniul energiei regenerabile ar constitui o premieră în Europa.

Reprezentanții companiei olandeze speră ca cei de la Comisia Europeană să sprijine proiectul. NERO are deja autorizații și parte din terenurile pentru parcurile din România, pe care le-a închiriat de la autoritățile din Buzău și Constanța în schimbul a câte 2% din venitul brut pe care îl va obține din proiect.

Costul total al proiectului este estimat la 1,4 miliarde de euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
România va avea trei noi parcuri eoliene cu 362 de turbine, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns