Clădirile acoperite cu plante au o eficiență energetică mult mai bună

1
acoperis cu vegetatie


Acoperișurile verzi, mult mai eficiente energetic față de cele obișnuite. Foto: Simo Räsänen

Acoperișurile verzi, cu multă vegetație, sunt cu 60% mai eficiente din punct de vedere energetic față de acoperișurile obișnuite, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Madrid și Universitatea Politehnică Marche.

Potrivit phys.org, menirea cercetării este de a arăta eficiența energetică a acoperișurilor verzi. Oamenii de știință au dezvoltat un model numeric capabil să testeze efectele răcirii pasive asupra clădirilor verzi. Cu o marjă de eroare mică, între 5% și 7%, acest model i-ar putea ajuta pe cercetători să calculeze câtă energie economisește o clădire cu vegetație pe acoperiș.

Chiar dacă acoperișurile verzi nu sunt o noutate, interesul pentru acest element arhitectural a crescut doar în ultimii 20 de ani, datorită beneficiilor pe care le au atât pentru clădiri, cât și pentru oraș.

De fapt, în ultimii ani, mai multe studii au acoperit aceste probleme, deși complexitatea fenomenelor asociate cu proprietățile termice ale acoperișurilor verzi împiedică dezvoltarea unui model de analiză care poate fi inclus în proiectul clădirii.

Deși tehnologia acoperișurilor verzi este considerată matură și este văzută ca o soluție competitivă, utilizarea sa nu a fost încă extinsă în cele mai multe țări din cauza lipsei unor reglementări care să stimuleze investiții în acest sens.

Numeroase studii legate de eficiența energetică a acoperișurilor verzi se bazează pe dezvoltarea unor metode matematice complexe, care implică înțelegerea vegetației și a solului, noțiuni care merg, în general, dincolo de cunoștințele tehnice ale celor mai mulți arhitecți.

Cercetările bazate pe observarea datelor experimentale sunt, de obicei, limitate la perioade scurte de analiză. În aceste cazuri, rezultatele, deși importante pentru înțelegerea caracteristicilor acoperișului, sunt dificil de adaptat la alte contexte sau soluții.

acoperis acoperit cu plante

Structura unui acoperiș verde. Imagine: dcgreenworks.org

Cele mai multe studii consideră acoperișurile verzi ca o singură unitate din plante și substraturi, studiate ca și cum ar avea densitatea maximă de vegetație, fără să ia în calcul faptul că vegetația are nevoie de timp să crească după amenajare, prin urmare acoperișul nu va avea plante pentru o anumită perioadă de timp.

Acest studiu este axat pe trei aspecte specifice: să evalueze impactul densității vegetației asupra eficienței energetice a unui acoperiș situat la un climat mediteranean; să dezvolte un model numeric simplificat care poate estima valorile de rezistență termică echivalente cu plantele și, în cele din urmă, să verifice modelul numeric prin utilizarea datelor experimentale.

Rezultatele arată că, atunci când densitatea vegetației este mare, căldura care intră în clădire prin acoperiș este cu 60% mai mică decât masa de aer cald care intră în clădirile fără vegetație. Cercetătorii au mai descoperit că un acoperiș cu o vegetație densă funcționează ca un sistem de răcire pasiv – energia eliberată din clădire prin acoperiș în timpul verii reprezintă 9% din energia care intră, în aceeași perioadă.

În cele din urmă, acest studiu oferă dovezi că modelul numeric are un grad de precizie ridicat, deoarece reproduce comportamentul termic al acoperișului cu o rată de eroare între 5% și 7%. Cercetătorii ar putea să aplice acest model pentru a studia cât de mare este economia de energie la acoperișurile cu vegetație, în zonele cu climat mediteranean.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
Clădirile acoperite cu plante au o eficiență energetică mult mai bună, 5.0 out of 5 based on 4 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Un comentariu

  1. Exista la muzeul satului case pe jumatate ingropate in pamant care mentin rece constant vara si cald constant iarna. De fapt ele mentin o temperatura constanta intre 15 si 20 de grade (functie de deschiderile de usa, pregatire mancarii). Ce e important acum e ca avem energia electrica, stirea cu casele acoperite de vegetatie nu mi se pare viabila in prezent decat experimental sau pentru cei ce-si permit o a doua casa la tara.

Lasa un raspuns