Clădirile eficiente energetic ne pot îmbunătăți sănătatea, bunăstarea și productivitatea, spun experții

0
birou eficient energetic


Exemplu de birou eficient energetic. Imagine via im-logi.co.uk

Sectorul construcțiilor se concentrează tot mai mult pe eficiența energetică, fie datorită legislației, fie ca răspuns la cererea tot mai mare de clădiri „verzi”, case independente energetic. Pe lângă o izolație mai bună, ferestre inteligente și sisteme de încălzire performante, clădirile eficiente energetic oferă proprietarilor de case sau companiilor și alte beneficii, avantaje care sunt de multe ori trecute cu vederea.

Un birou expus la lumina naturală, din care nu lipsesc plantele și implicit aerul curat, poate contribui la stimularea productivității și la bunăstarea persoanelor care lucrează în el, arată o serie de cercetări, citate de Business Greeen.

În Marea Britanie, spre exemplu, există un sistem care le permite medicilor să afle dacă pacienții au nevoie, în locuință, de o izolație mai bună sau de alte schimbări care le-ar îmbunătăți sănătatea.

Într-un seminar inițiat de Business Green în asociere cu Rockwool, un grup de experți din sectorul construcțiilor durabile arată beneficiile ascunse ale clădirilor verzi.

Ne petrecem aproape toată viața în interior

Mallory Taub, specialist în construcții verzi la Arup Associates, spune că „oamenii își petrec aproximativ 90% din viață în interior, cel puțin în anumite culturi, cum ar fi a noastră, așa că impactul acestor clădiri poate fi foarte mare.”

Aceasta mai precizează că orice companie care investește în spații de lucru eficiente energetic va avea numai de câștigat pe termen lung, și nu doar din punct de vedere financiar.

Spre exemplu, tehnologiile care îmbunătățesc calitatea aerului, un nivel redus al zgomotului în birouri, sistemele de iluminat economice, reducerea consumului de energie și calitatea produselor alimentare care intră în birou – contribuie toate la ameliorarea sănătății angajaților.

Taub sugerează că, la rândul lor, proprietarii de case ar trebui să știe care e starea clădirii în care locuiesc și, implicit, cum ar putea să facă unele îmbunătățiri.

„Când schimbările sunt făcute bine, aceste spații ne-ar putea ajuta să avem parte de un somn mai bun, confort, acuitate mentală și să fim mai sănătoși, până la urmă”, punctează Mallory Taub.

Schimbările climatice ne determină să construim mai responsabil

Nigel Banks, specialist în locuințe sociale la Keepmoat, spune că oamenii care locuiesc în case care nu sunt încălzite corespunzător, sunt mai predispuși la creșterea tensiunii arteriale și la boli respiratorii.

Pe de altă parte, și temperaturile ridicate au impactul lor. Valurile de căldură din 2003, spre exemplu, au făcut 30.000 de victime în Europa. Acum, când temperaturile mari sunt tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, constructorii trebuie să înceapă să proiecteze locuințe capabile să le facă față, folosind tehnici cum ar fi umbrirea, ventilația și orientarea casei astfel încât să nu se supraîncălzească.

În paralel, și casele care nu sunt încălzite bine au nevoie de îmbunătățiri, precizează Nigel Banks.

La nivelul Uniunii Europene, potrivit directivei 2010/31/UE, clădirile noi trebuie să respecte cerinţele stabilite şi, înainte de începerea lucrărilor de construcție, trebuie să facă obiectul unui studiu de fezabilitate privind instalarea unor sisteme de alimentare cu energie din surse regenerabile, a unor pompe de căldură, a unor sisteme de încălzire sau de răcire centralizate sau de bloc şi a unor sisteme de cogenerare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)
Clădirile eficiente energetic ne pot îmbunătăți sănătatea, bunăstarea și productivitatea, spun experții, 4.8 out of 5 based on 4 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns