Fereastra „inteligentă”, invenția care ar putea schimba modul în care ne încălzim locuința

1
ferestre inteligente

Fereastra „inteligentă” care își schimbă culoarea în funcție de lumina soarelui. Credit Imagine: MIT Mobile Experience Lab

Oricât de banale ni s-ar părea, ferestrele sunt o parte importantă a tehnologiei. Dincolo de estetica arhitecturală, amprenta ecologică a unei clădiri depinde foarte mult de modul în care sunt gestionate lumina internă și căldura. În acest sens, cercetătorii din întreaga lume încearcă să facă ferestre mai „inteligente”, adică ferestre receptive, care își schimbă culoarea în funcție de lumina soarelui.

În Pennsylvania, Shu Yang, profesor la Școala de Inginerie și Științe Aplicate, abordează într-un mod foarte simplu ideea de fereastră inteligentă. Prin infuzarea unei foi de silicon transparent cu mărgele de sticlă nanoscopice, ea și colegii ei au făcut un material care trece de la transparent la opac, atunci când este întins.

Un astfel de material ar putea fi prins între două geamuri de sticlă și întins de către un motor, sau folosit ca o jaluzea și întins cu mâna.

model de fereastra inteligenta

Această ilustrație arată cum o fereastră „inteligentă” trece de la transparent la un model opac, cu ajutorul unui material motorizat, ascuns în cadru. Credit: Jenny Sabin

Echipa, care îi include pe Dengteng Ge, postdoctorand, eleva Elaine Lee, și profesorul asistent Daniel Gianola, a publicat conceptul ferestrei inteligente în revista Advanced Materials, scrie phys.org.

Alte abordări ale ferestrelor inteligente implică substanțe chimice electrosensibile, care schimbă culoarea geamului atunci când este aplicată o tensiune, însă ele lucrează încet, sunt costisitoare și predispuse la eșec.

Versiunea echipei americane reduce această complexitate, folosindu-se de culori structurale, care sunt produse atunci când mai multe obiecte mici interacționează cu lumina.

„Pentru că indicele de reflexie a granulelor se potrivesc cu foaia de silicon, nu se observă nimic la început”, precizează Yang. „Totuși, odată ce întinzi materialul, se formează niște pungi de aer în jurul perlelor. Aerul are un indice de reflexie foarte diferit, ceea ce înseamnă că perlele își pot scoate în evidență culoarea, și materialul devine opac.”

Cu o matriță, perlele pot fi pulverizate pe silicon, creând modele care devin vizibile doar dacă materialul este întins. Deoarece culoarea care apare depinde de dimensiunea granulelor, ferestrele sunt diferite și pot fi adaptate ușor în funcție de nevoi, cum ar fi blocarea ultravioletelor și a luminii infraroșie.

„Dincolo de estetică, folosirea culorilor structurale are multe avantaje, deoarece acestea reflectă lumina, în loc să o blocheze sau să o absoarbă”, punctează Shu Yang. „Asta înseamnă că materialul are capacitatea să oprească căldura în zilele dogoritoare de vară, ceea ce ne propunem să dezvoltăm pe viitor.”

Cercetătorii mai spun că vor colabora și cu alte universități, pentru a găsi un mod în care această fereastră inteligentă poate îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (5 votes cast)
Fereastra „inteligentă”, invenția care ar putea schimba modul în care ne încălzim locuința, 4.8 out of 5 based on 5 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Un comentariu

  1. Exista tehnologie de invizibilitate a materialelor. Nu ma mira ca sticla isi poate schimba proprietatile din transparent in opac.

Lasa un raspuns