Celule fotovoltaice solare – inovatii si inspiratii

0

solar-magazin.ro_celule_fotovoltaice_solare_inovatii_si_inspiratii.jpgInspiraţi de fotosinteză, oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă simplă şi ieftină de a transforma apa în combustibil.

In zece ani, casele şi birourile s-ar putea baza pe o nouă formă verde de energie, susţin oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ei au reuşit un salt revoluţionar în dezvoltarea energiei alternative, potrivit presei internaţionale: posibilitatea de a stoca capta energia solară cu ajutorul panourilor cu celule solare fotovoltaice şi de a o folosi oricând, printr-o tehnică simplă şi ieftină.

Într-o singură oră, energia venită de la soare ar putea furniza energie suficientă pentru întreaga planetă, timp de un an, ceea ce face din astru sursa cu cel mai mare potenţial de a rezolva problemele omenirii, spune Daniel Nocera, autorul invenţiei, citat de ,,The Independent’’.

Folosirea panourilor solare a stagnat, până acum, din cauza mai multor inconveniente. Prima dintre ele ar fi imposibilitatea de a capta energia obţinută din panourile solare, aceasta fiind folosită doar în timpul zilei. Tocmai de aceea, energia solară nu a fost luată în considerare cu adevărat drept o alternativă la gaz sau la petrol.

Cercetătorii de la MIT au folosit în schimb electricitatea provenită de la panourile solare pentru a împărţi apa în oxigen şi hidrogen, cu ajutorul unei “truse” formate din materiale obişnuite şi uşor accesibile. Secretul lui Nocera, publicat în revista ,,Science’’, stă într-un anumit tip de electrozi, folosiţi pentru a genera oxigen şi hidrogen, când sunt în apă. Aceştia acţionează ca un catalizator care accelerează împărţirea moleculelor de apă în componentele lor, de oxigen şi hidrogen. Nocera s-a inspirat din fotosinteză, tehnica folosită de el fiind, de altfel, baza acestui proces.

Chiar dacă ideea energiei pe bază de apă a fost vehiculată des în ultimii ani, procesul de împărţire a moleculelor era unul foarte complicat, iar rezultatul avea nevoie de sisteme scumpe de transport.

Acum, energia solară poate fi stocată şi transportată fără probleme. În zece ani, omul de ştiinţă prevede că oamenii îşi vor lumina casele cu acest tip de energie. “Ăsta-i doar începutul”, declară Nocera.

sursa: cotidianul

solar-magazin.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (21 votes cast)
Celule fotovoltaice solare – inovatii si inspiratii, 5.0 out of 5 based on 21 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns