Prima țară în care mașinile electrice și hibride au ,,cucerit” jumătate din piața autoturismelor noi

0

Norvegia este prima țară în care, în 2017, ponderea vânzărilor de mașini electrice și hibride a fost de 52% din totalul mașinilor noi vandute, transmite Reuters. Norvegia este astfel țara europeană cu cele mai mari vânzări de mașini pur electrice, urmată de Franța, Germania, Marea Britanie și Olanda.

In 2016, electricele și hibridele au avut 40% din vânzările de mașini noi în Norvegia, o țară cu 5,3 milioane de locuitori. Cele mai vândute modele pe piața auto a mașinilor noi au fost Volkswagen Golf, BMW i3, Toyota Rav4 și Tesla Model X.

În 2025, Norvegia urmează să interzică vânzarea de mașini pe benzină și motorină.

Peste 150.000 de mașini noi se vând anual în această țară, din care peste o cincime sunt 100% electrice.

Norvegia a decis de acum mai bine de zece ani să transforme parcul auto și să ajute în mod eficient introducerea mașinilor electrice.

Subvențiile și diversele scutiri de taxe i-au încurajat pe norvegieni să își cumpere modele de autoturisme electrice precum Tesla Model S, Volkswagen e-Golf sau Nissan Leaf .

În afară de subvenții, cumpărătorii sunt scutiți și de taxa la cumpărare, care poate depăși 25% din valoarea vehiculului. În plus, au o sumedenie de gratuități zi de zi: parcare în centrul orașului, scutiri de taxe la intrarea în tuneluri și pe ferryboat, precum și dreptul de a merge pe banda de autobuz.

Conform unor calcule, într-o țară cu autostrăzi, tunele și tarife mari de parcare, aceste scutiri pot aduce chiar si economii de peste 8.000 de euro/an.

În România, piața vehiculelor electrice este încă foarte scăzută. Totuși, românii care vor să-și ia mașini electrice vor putea cere statului, în anul 2018, o subvenție nereturnabilă de până la 45.000 de lei, așa cum prevede legislația actuală. Este vorba, mai precis, de programul guvernamental Rabla plus, care continuă și în anul curent.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Prima țară în care mașinile electrice și hibride au ,,cucerit” jumătate din piața autoturismelor noi, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns