Producție record de energie eoliană în România. Țara noastră, lider în Europa la acest capitol

0
35% din cantitatea totală de energie electrică consumată în România în data de 7 mai a provenit de la turbinele eoliene, România fiind recordmena Europei la acest capitol, potrivit datelor RWEA – Asociaţia Română pentru Energie Eoliană.Astfel, în condiţiile unui vânt susţinut, dar şi absenţei unui reactor de la Cernavodă, oprit planificat pentru rezivii, turbinele eoliene din România au produs 54 GWh de electricitate, ceea ce, potrivit calculelor reprezentanţilor industriei, ar acoperi consumul a circa 5 milioane de gospodării medii din UE.

Re reţinut că, în aceeaşi zi, la nivelul întregii Europe, ponderea producţiei de energie eoliană în consumul de electricitate a fost de doar 7,5%, deci ponderea eolianului din România raportat la consum a fost de aproape cinci ori mai mare, potrivit . La nivel european, producţia de energie din surse eoliene a fost pe 7 mai de 603 GWh.

Procentual, după România a urmat Danemarca, cu 22% (19 GWh), Germania, cu 15% (221 GWh) şi Irlanda, tot cu 15% (13 GWh).

Sectorul energiei eoliene din România a înregistrat un adevărat boom în perioada 2010-2013, ca urmare a schemei generoase de subvenţionare introdusă de către statul român, prin facturile plătite de către consumatori. Însă începând din 2013, Guvernul a schimbat legislaţia în domeniu, la presiunea celorlalţi producători de energie şi a marilor consumatori, care se plângeau că înregistrează pierderi din cauza subvenţiilor prea mari pentru energia verde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Producție record de energie eoliană în România. Țara noastră, lider în Europa la acest capitol, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns