5.000 de euro nerambursabili de la stat pentru persoanele fizice care își montează acasă panouri fotovoltaice

0

Admistraţia Fondului de Mediu intenţionează ca, în acest an, să deruleze un program prin care va oferi finanţare nerambursabilă persoanelor fizice care îşi montează acasă panouri fotovoltaice pentru producţia de energie electrică. Pe scurt, statul roman le dă bani celor care vor să-şi producă acasă curent electric. Cei interesați vor primi cel mult 5.000 de euro pentru o instalaţie şi vor trebui să pună în plus încă 1000.

„Cei de la AFM intenţionează să lanseze un program prin care să finanţeze până la 20.000 de persoane fizice care doresc să îşi monteze instalaţii mici de producţie a energiei electrice, cu o putere de până la 6 KW fiecare. Nu s-au stabilit încă toate detaliile, dar la o putere de 6KW, fiecare persoană care accesează schema va primi circa 5.000 de euro”, au spus sursele economica.net.

Programul pentru finanţarea panourilor fotovoltaice diferă de programul Casa Verde prin care se finanţează panourile de încălzire a apei. Noul program prevede mai mulţi bani, pentru că panourile fotovoltaice sunt mai scumpe.

Cetăţenii care îşi instalează aceste panouri fotovoltaice pot folosi energia produsă pentru propriul consum, iar ce depăşeşte poate fi vândută în reţea, distribuitorii fiind obligaţi să preia energie. Condiţia de bază este ca, pentru a beneficia de finanţare, puterea evacuată în reţea trebuie să fie cel mult egală cu puterea pe care o are contractată pentru consumul din reţea, nu mai mare.

Aceste prevederi se vor regăsi în viitoarea lege de modificare a OUG 24/2017, care se află de mai multă vreme în dezbaterea Parlamentului. Astfel, programul pentru finanţarea panourilor fotovoltaice va începe cel mai probabil de anul viitor. 20.000 de romani ar putea beneficia de ajutor financiar.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
5.000 de euro nerambursabili de la stat pentru persoanele fizice care își montează acasă panouri fotovoltaice, 5.0 out of 5 based on 4 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns