A fost lansat programul ”Centenarul luminii”. Primarii din România pot cere bani pentru fotovoltaice

0

Din 10 aprilie 2019, s-a dat startul programului prin care primarii localităților neracordate la electricitate pot cere bani de la stat pentru panouri fotovoltaice.

Conform Ministerului Energiei, România avea, anul trecut, 52.233 de gospodării neracordate la reţeaua naţională de curent electric. Pentru ele, Agenţia Fondului de Mediu a primit 100 de milioane de euro şi anunţă proprietarii că le decontează până la 25.000 de lei dacă şi montează panouri fotovoltaice.

Programul le oferă posibilitatea localnicilor din mediul rural să scape de opaiț și de lumânări și, mai mult, să beneficieze de privitul la televizor sau utilizarea mașinii de spălat.

Centenarul luminii

Proiectul se numește ”Centenarul Luminii” și presupune instalarea de panouri fotovoltaice pentru alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor izolate.

Cererile pentru finanțarea sistemelor fotovoltaice pot depune de către primării pentru casele locuite permanent, iar proprietarul trebuie să fie de acord.

Finanţarea este nerambursabilă, acordată de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu, în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie.

Banii se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

Începând cu data de 10 aprilie, primăriile au la dispoziţie trei luni pentru parcurgerea etapelor de depunere a documentaţiei necesare pentru obţinerea finanţării, aşa cum prevede ghidul de finanțare a Programului, precizează Ministerul Mediului.

Potrivit Ghidului de finanţare, sunt considerate cheltuieli eligibile:

  • achiziţia sistemului fotovoltaic pentru o putere de cel puţin 1 kwp,
  • achiziţia instalaţiei electrice exterioare şi interioare în imobil,
  • montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic, a instalaţiei electrice exterioare şi interioare, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
  • sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
A fost lansat programul ”Centenarul luminii”. Primarii din România pot cere bani pentru fotovoltaice, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns