Arhitectură verde: Orașul vertical din deșertul Sahara

0
Oras sustenabil in desert

Arhitecții francezi au proiectat un oraș sustenabil în Maroc. Imagine: oxoarch.com

Agenția pariziană Manal Rachdi Oxo Architectes și Nicolas Laisné Associés văd așa-numitul „oraș eco al viitorului” cu totul diferit față de alți arhitecți – francezii vor să construiască un oraș vertical independent energetic, construcție care urmează să aibă o înălțime de 450 de metri.

Arhitecții francezi și-au imaginat – și au proiectat – un oraș sustenabil echipat cu un hotel, locuințe, magazine, un observator meteorologic, un heliport (nivelul superior ar avea o pistă de aterizare pentru elicoptere), birouri, un muzeu al deșertului și un restaurant panoramic.

Oras sustenabil in desert

Orașul vertical din Maroc. Imagine: oxoarch.com

Așa ar arăta orașul vertical, unul „complet autonom, independent energetic, cu o fermă verticală în interiorul său, care îl face și mai independent”, se arată pe site-ului Oxo Architectes.

Orașul urmează să fie construit, începând cu anul 2025, în Maroc, pe o suprafață totală de 78 de hectare. Potrivit proiectului, din orașul futuristic nu vor lipsi locurile de joacă, bazinele de înot, și nici spațiile speciale pentru rugăciune.

Oras sustenabil in desert

Bazinul de înot din orașul vertical. Imagine: oxoarch.com

Centrală fotovoltaică în interiorul turnului

„Proiectul va folosi energia solară și geotermală, și va colecta și recicla propria apă”, precizează autorul Joe Quirke în Global Construction Review, citat de phys.org.

Designerii estimează că vor colecta, anual, circa 45.000 de metri cubi de apă. „Apa ar putea fi canalizată în subteran, la o adâncime de 4 kilometri, și, în cazul în care ar fi încălzită la 100 ° C, ar putea furniza energie clădirii”, punctează Joe Quirke.

Oras sustenabil in desert

Sediu de birouri în orașul vertical. Imagine: oxoarch.com

Puterea suplimentară ar veni de la panourile solare fotovoltaice, iar temperatura din interiorul orașului ar putea fi gestionată prin ventilație naturală, notează Allison Blackburn în publicația Interesting Engineering.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Arhitectură verde: Orașul vertical din deșertul Sahara, 5.0 out of 5 based on 3 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns