Descoperirea unui cercetător poate lăsa continentul european fără energie! Ce problemă au mai multe panouri solare din Europa

0

Descoperirea unui cercetător din Olanda ar putea zgudui lumea energiei solare! Acesta avertizează asupra unei probleme de securitate în multe dintre panourile solare folosite în Europa.

Willem Westerhof, cel care a făcut descoperirea, este un cercetător în securitate cibernetică în cadrul ITsec. El susține că a identificat o vulnerabilitate în invertoarele folosite de panourile solare pentru a transforma curentul direct în curent alternativ. Invertoarele sunt produse de compania germană SMA Solar Technology și se găsesc în mii de panouri solare conectate la internet în Europa.

Astfel, panourile solare pot ajunge, prin intermediul invertoarelor folosite și a conexiunii la internet, victimele hackerilor. De altfel, dacă s-ar produce o oprire simultană a acestor panourilor solare, s-ar produce mari probleme de alimentare pe întreg continentul european.

Potrivit lui Willem Westerhof, cel mai negru scenariu – o întrerupere a alimentării cu energie pentru trei ore – ar crea pagube de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Producătorul german al invertoarelor ce prezintă probleme a fost avertizat încă de la finele anului trecut despre situație, dar susține că nu toate produsele sunt afectate de problema descoperită de specialistul olandez și că lucrează la o rezolvare tehnică.

Descoperirea cercetătorului olandez este un avertisment legat de securitatea precară a ceea ce numim Internet of Things. În goana de a ajunge cât mai repede pe piață cu produse noi, producătorii acordă o infimă atenție aspectelor ce țin de securitatea elementară a oricărei rețele conectate la internet.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.

Autor

Lasa un raspuns