Două spitale din România vor funcționa cu energie regenerabilă pentru minimizarea pierderilor energetice

0

Două proiecte europene în valoare de 15,6 milioane de euro, câștigate de Primăria Oradea, vor schimba cu totul imaginea a două spitale din orașul situat în vestul României.

Este vorba despre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu“, ambele din Oradea, care vor beneficia de reabilitare.

Cele două proiecte vizează creş­terea performanţei energetice a spita­lelor, cererile de finanţare fiind de­puse de municipali­tatea din Oradea anul trecut, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, priorita­tea de investiţii 3.1 (care se referă la eficienţa energetică a infrastructurii publice).

Spitalului Municipal îi revin 7,95 mil. euro, iar Spitalului Judeţean îi sunt alocate 7,66 mil. euro. Proiectele de reabilitare constau în refacerea exte­rioară a corpurilor principale ale acestor spitale şi în înlocuirea geamurilor şi a instalaţiilor interioare, în vederea minimizării pierderilor energetice.

Astfel, la ambele unități spitalicești li se vor monta, pe acoperişuri, panouri fotovoltaice pentru economisirea și reducerea consumului de energie termică.

Spitalul municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parţial cu apă geotermală şi parţial cu pompe de căldură, în timp ce spitalul judeţean va trece pe pompe de căldură.

Proiectarea va fi realizată în urmă­toarele două luni, după care se vor organiza procedurile de licitaţie pentru execuţia lucrărilor, acestea urmând să se finalizeze în doi ani de la semnarea contractului de finanţare, potrivit zf.ro. Contractul de finanţare va fi semnat în cursul lunii februarie, iar la începutul anului 2020 cele două spitale vor fi complet reabilitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Două spitale din România vor funcționa cu energie regenerabilă pentru minimizarea pierderilor energetice, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns