Energia curată i-a costat pe români jumătate de miliard de euro în 2013

0
energie_eoliana

Românii au plătit anul trecut jumătate de miliard de euro pentru energia regenerabilă

Consumatorii de energie din România au plătit, în 2013, aproximativ 525 de milioane de euro pentru certificatele verzi emise producătorilor de energie eoliană, solară, hidro şi biomasă. Potrivit estimărilor din piaţa de energie, ordonanţa de guvern care amână tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi i-a scutit pe consumatori de doar aproximativ 100 de milioane de euro.

„Noi estimăm că amânarea tranzacţionării certificatelor a micşorat factura totală a consumatorilor cu aproximativ 100 de milioane de euro pentru că ordonanţa s-a aplicat de la jumătatea anului trecut şi pentru că cererea de energie s-a micşorat cu circa 6-7%. De asemenea, anul trecut, au mai intrat în piaţă circa 700 MW eolieni şi încă vreo 700 MW în parcuri fotovoltaice. La începutul anului 2013, estimările noastre indicau o factură totală de circa 600-650 de milioane de euro pentru producţia de energie regenerabilă, în condiţiile în care se menţinea vechiul sistem de sprijin şi în condiţiile în care nu aveam o diminuare a consumului”, a declarat un furnizor pentru bursa.ro

Producătorii de energie curată au primit, anul trecut, circa 12,5 milioane de certificate verzi, arată dateleTranselectrica. Din acest număr total, au fost tranzacţionate circa 10 milioane MWh la un preţ mediu de 42 de euro pe unitate, potrivit datelor prezentate într-o conferinţă, de Otilia Marin, director general în cadrul ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Astfel, costul cu energia verde a fost de circa nouă euro pe MWh în 2013. La începutul acestui an, mai erau disponibile la tranzacţionare circa 2,4 milioane de certificate verzi, care aşteaptă să fie achiziţionate de furnizorii care nu şi-au îndeplinit cota obligatorie pentru 2013.

În 2013, Guvernul a redus sprijinul acordat producătorilor de energie regenerabilă, iar piaţa de energie a fost martora unui scandal monstru între autorităţi, consumatorii industriali şi investitori. Fiecare dintre părţile implicate au venit cu propria variantă de ajustare a schemei, dar nu s-a găsit nici o soluţie optimă în care subvenţia pentru regenerabile să fie suportabilă pentru industrie şi satisfăcătoare pentru producători.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a întors în Parlament legea de aprobare a ordonanţei care instituie amânarea tranzacţionării certificatelor, susţinând că autorităţile nu au notificat modificarea schemei de sprijin la Uniunea Europeană. Departamentul pentru Energie condus de Constantin Niţă a anunţat că Traian Băsescu nu a fost bine informat pentru că s-a transmis la Comisie pre-notificarea. Nu a lipsit mult şi liderii politici ai USL l-au acuzat pe şeful statului că nu-şi doreşte ieftinirea facturilor la energie.

Iulian Chifu, consilierul preşedintelui Băsescu pe probleme energetice, spune: „Preşedintele nu a promulgat legea pentru că Guvernul trebuie să notifice mai întâi modificarea schemei de sprijin. Altfel, ţara noastră riscă un infrigement. Notificarea este pasul următor pre-notificării. Practic, am oferit timp suplimentat Guvernului să facă această notificare. Legislaţia europeană te obligă să notifici la Comisie orice modificare a unui astfel de sprijin şi să-i obţii acceptul înainte să o aplici”.

Surse din Consiliul Concurenţei, citate de susrsa menţionată, spun că Departamentul de Energie aştepta, de fapt, legea de aprobare a ordonanţei ca să o notifice la Comisia Europeană. Această lege conţine prevederi suplimentare ordonanţei, care aduce noi schimbări în structura schemei de sprijin, potrivit surselor noastre, care susţin că Departamentul pentru Energie ar fi fost sfătuit să trimită la Comisie legea şi nu ordonanţa.

O parte din senatorii PSD propun ca Legea energiilor regenerabile să fie modificată astfel încât valoarea maximă a certificatelor verzi să fie redusă de la 55 de euro la 30 de euro pe unitate, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA). În prezent, legislaţia prevede că un certificat verde se tranzacţionează la valori cuprinse între 27 şi 55 de euro pe unitate. Acesta şi-a exprimat speranţa ca parlamentarii să aibă înţelepciunea să nu aprobe modificările legislative aduse schemei de sprijin până nu obţin acordul Uniunii Europene, aşa cum ne obligă tratatul de aderare.

Conform calculelor RWEA, producătorii de energie regenerabilă încasează circa 78,2 euro/MWh, cu tot cu certificatele verzi aferente. Ionel David susţine, însă, că producătorilor le rămâne doar 43 de euro/MWh din sumele încasate din cauza costurilor cu dezechilibrele, cu scăderea cotei obligatorii preconizată pentru 2014 şi cu taxa de 1,5% pe construcţii speciale. Totodată, Ionel David afirmă că această situaţie a dat peste cap planurile de afaceri negociate cu băncile finanţatoare şi că nu sunt excluse unele falimente.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (22 votes cast)
Energia curată i-a costat pe români jumătate de miliard de euro în 2013, 5.0 out of 5 based on 22 ratings
Share.

Autor

roxana.muntean@solar-magazin.ro

Lasa un raspuns