Energia regenerabilă, o soluție pentru reducerea frecvenței apariției fenomenelor meteo extreme

0

De mai mulți ani, oamenii de știință avertizează în privința faptului că încălzirea globală va atrage după sine o creștere a frecvenței de apariție a unor fenomene meteorologice extreme. Încălzirea globală a dus deja la schimbarea tiparelor de climă, în special iarna şi vara, în ţara noastră și nu numai, un fenomen care se va accentua. Pe lângă temperaturi, va fi afectat şi modelul de precipitaţii.

Fenomenele meteo periculoase pot fi preîntâmpinate dacă încercăm să protejăm mai mult mediul înconjurător și, implicit, să reducem fenomenul de încălzire globală, prin utilizarea surselor de energie ,,curată”.

Miliardarul britanic Richard Branson a anunțat că se află în negocieri pentru înființarea un fond special de ajutorare a națiunilor din Marea Caraibilor, devastate recent de uraganul Irma, pentru a ajuta aceste insule să înlocuiască infrastructurile energetice bazate pe carburanți fosili cu instalații ce folosesc surse de energie regenerabilă, potrivit Reuters.

În acest sens, Branson a contactat mai multe guverne din regiune și intenționează să obțină sprijin de la diverse instituții financiare și de la alți filantropi.

„În cadrul acestei inițiative de înființare a unui fond vrem să ne asigurăm că țările din Marea Caraibilor vor trece de la energia murdară la energia curată”, a spus miliardarul britanic.

Într-un mesaj publicat pe un blog, magnatul britanic spune că națiunile din Caraibe au nevoie de un „Plan Marshall de reconstrucție după dezastre” pentru a stimula revitalizarea economiilor lor.

Afectat el însuși de uraganul Irma, majoritatea proprietății sale de pe insula Necker fiind distrusă, britanicul e de părere că energia regenerabilă ar putea ajuta insulele caraibiene să devină mai rezistente în fața viitoarelor uragane.

Richard Branson, care conduce conglomeratul Virgin Group, este de mult timp un susținător înfocat al energiei curate și a devenit în 2009 cofondator al Carbon War Room, o inițiativă care stimulează adoptarea unor soluții de afaceri bazate pe reducerea emisiilor de carbon.

Insulele din Marea Caraibilor sunt alimentate în principal cu energie ce provine din arderea carburanților fosili, fapt care produce dioxid de carbon, un gaz ce încălzește planeta, a spus Jules Kortenhorst.

Irma, un uragan de categoria 5, a lăsat în urma sa numeroase victime, pagube materiale și haos în insulele caraibiene, începând din Cuba și până în Antigua, Saint Barthelemy și St. Martin, înainte de a lovi statul american Florida, unde a provocat dezastre importante.

„Sunt implicat în discuțiile despre modificările climatice de mai mulți ani deja… Nu am crezut niciodată că mă voi afla în primele rânduri ale acestui fenomen, așa cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni”, a declarat magnatul britanic la un eveniment dedicat eficienței energetice.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.

Autor

Lasa un raspuns