Eoliene și panouri solare în deșertul Sahara. Care ar fi efectele unui astfel de experiment

0

Cercetătorii au realizat un model care arată ce s-ar întâmpla dacă 9 milioane de kilometri pătraţi din Sahara ar fi acoperiţi de surse de energie regenerabilă. Instalarea panourilor solare şi a eolienelor în deşert ar putea avea un impact important asupra frecvenţei ploilor, vegetaţiei şi temperaturilor, potrivit cercetătorilor.

Această zonă a fost studiată de cercetători deoarece este puţin populată şi este expusă unei cantităţi uriașe de lumină solară şi vânt.

Specialiştii au descoperit că acţiunea eolienelor ar putea dubla cantitatea ploilor din regiune. Conform BBC, panourile solare au un impact similar deşi acţionează într-un mod diferit.

Conform calculelor, o instalaţie masivă din deşert ar putea genera de peste patru ori mai multă energie decât cea utilizată în prezent pe întregul glob.

Eolienele ar facilita evaporarea mai rapidă a aerului ce ar duce la intensificarea precipitaţiilor. Pe de altă parte, panourile solare ar reduce reflectarea luminii solare de la suprafaţă prin intermediul efectului albedo. Acest lucru declanşează precipitaţii cu 50% mai crescute.

Autorii studiului susţin că aceste schimbări vor aduce beneficii importante locuitorilor din zonă, cum ar fi îmbunătățirea agriculturii şi  a creşterii de animale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Eoliene și panouri solare în deșertul Sahara. Care ar fi efectele unui astfel de experiment, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns