Fonduri europene nerambursabile pentru companiile de acvacultură care investesc în sisteme de energie regenerabilă

0

Persoanele care au afaceri în domeniul acvaculturii vor putea beneficia de o finanțare europeană nerambursabilă cuprinsă între 30% și 50% din valoarea eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibilă), dacă investesc în eficientizarea energetică a propriei afaceri sau în producerea de energie din surse regenerabile.

Miercuri a fost publicat în Monitorul Oficial Ghidul Solicitantului – Măsura II.4, Investiții productive în acvacultură – creșterea eficienței energetice, energie regenerabilă, care prevede că, în cazul microîntreprinderilor, întreprinderilor mici, mijlocii și ONG-urilor cu activitate economică în domeniul acvaculturii, cuantumul sprijinului financiar neramabursabil acordat este de 50% din valoarea eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibil).

În cazul Întreprinderilor mari, acesta scade la 30% din valoarea eligibilă a proiectului (inclusiv TVA eligibil). Beneficiarul se va angaja să asigure o cofinanțare în procent de minim 50%, respectiv 70%, care poate fi realizată prin mai multe modalități: aport în natură, aport în numerar constituit de beneficiar, surse de finanțare (credit bancar) sau combinații dintre acestea

Finanțarea va fi asigurată în proporție de 75% din bani provenind de la Comisia Europeană, în timp ce 25% reprezintă contribuția publică națională (valoarea totală a finanțărilor, fără TVA). Solicitanții eligibili care pot accesa aceste fonduri nerambursabile trebuie să aibe ca obiect de activitate înregistrat codul CAEN 0321 – „Acvacultura maritimă” sau codul CAEN 0322 – „Acvacultura în ape dulci”. Aceștia trebuie să demonstreze că au minim 2 ani de funcționare în domeniu și nu se află în proces de lichidare, fuziune, reorganizare, faliment.

Pentru a beneficia de procentajul maxim de finanțare (50%) firma solicitantă trebuie să nu îndeplinească criteriile unei întreprinderi mari (peste 250 de angajați și o cifra de afaceri anuală mai mare de 50 milioane euro). În caz contrar, finanțarea se reduce la 30% din valoare eligibilă a proiectului. În plus, activitățile pentru care se solicită sprijin financiar nerambursabil în Cererea de finanțare nu trebuie să fi făcut obiectul unei alte finanțări din fonduri publice naționale sau ale Uniunii Europene, în ultimii 5 ani. Durata maximă de implementare a proiectului este de 2 ani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Fonduri europene nerambursabile pentru companiile de acvacultură care investesc în sisteme de energie regenerabilă, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns