Începe instalarea panourilor fotovoltaice pe locul fostei centrale nucleare de la Cernobîl

0

Producția de energie solară este unica soluție prin care zona de radiații de la Cernobîl poate fi utilizată în mod productiv. Asta deoarece terenul pe care, în urmă cu trei decenii, a avut loc dezastrul nuclear, nu va putea fi folosit pentru activități agricole în următoarele câteva sute de ani.

Autoritățile și-au pus în gând încă de anul trecut să transforme zona într-o fermă solară care să genereze, prin intermediul panourilor solare, electricitate. Ostap Semerak, ministrul Mediului din Ucraina, speră ca, după instalarea panourilor, energia generată de acestea să se ridice la 1 GW.

Statul ucrainean a reușit deja să atragă investitori, o companie germană fiind prima care s-a alăturat acestui proiect, cu o investiție de 1,1 milioane de dolari. Firma intenționează să termine instalarea panourilor solare care să producă 1,5MW electricitate, până la sfârșitul lunii mai.

Ministrul Mediului în Ucraina crede că, odată ce tot mai mulți investitori se vor alătura proiectului, energia electrică generată de instalațiile fotovoltaice de la Cernobîl ar putea să se ridice la valoarea de 2,5GW. Dacă planurile se vor realiza, Ucraina ar reuși să-și reducă dependența față de Rusia, acest lucru constituind o prioritate a Guvernului ucrainean.

Instalarea panourilor solare în zona cu radiații va fi o adevărată provocare deoarece muncitorii nu vor putea rămâne foarte mult timp în perimetrul afectat de dezastrul nuclear. Aceștia vor lucra în schimburi scurte, ceea ce înseamnă că necesarul forței de muncă va fi ridicat, iar costurile lucrării, considerabile.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Share.

Autor

Lasa un raspuns