Insula din Europa care își va produce energia electrică prin ajutorul vântului și al soarelui

0

Este vorba despre insula Tilos, din Grecia, care își va produce singură energia electrică doar cu ajutorul vântului și al soarelui, fără să mai depindă de termocentralele de pe continent.

Autoritățile elene din Tilos au decis să apeleze la ajutorul Uniunii Europene, care a finanțat cea mai mare parte din proiectul de infrastructură pentru producere de energie electrică “verde”.

Situată între Insulele Rodos și Kos, insula care va beneficia de energie regenerabilă  are o suprafață de nici 62 de kilometri pătrați. Iarna, Tilos are o populație de doar 400 de locuitori, dar vara, în plin sezon de vacanță, populația poate crește și până la 3.000 de oameni datorită miilor de turiști care vin aici să se relaxeze. Este și perioada în care consumul de curent electric crește substanțial, mai ales din cauza hotelurilor și altor facilități create special pentru turiști.

În total, proiectul a costat 13,7 milioane de euro, dintre care, 11 milioane de euro au fost plătite de UE. În urma acestuia, Tilos va deveni prima insulă grecească și din întregul bazin mediteranean care își va produce curentul electric doar de la o turbină eoliană și un parc de panouri solare. Tot ce funcționează cu electricitate va primi curent de la niște baterii speciale, capabile să stocheze energia solară și eoliană.

Această energie electrică din baterii va fi eliberată atunci când consumul general este mai mare, în principal, noaptea sau vara, când se atinge cota maximă de consumatori.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Insula din Europa care își va produce energia electrică prin ajutorul vântului și al soarelui, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns