Industria energiei solare este cel mai mare angajator din sectorul energiilor regenerabile, cu peste 2,5 milioane de angajați, se arată într-un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA).
Peste 7,7 milioane de oameni lucrează, la nivel global, în sectorul energiei regenerabile, piața energiei solare oferind cele mai multe locuri de muncă, spune IRENA, citată de PV Magazine.
Cercetarea, publicată ca parte a raportului numit Energia Regenerabilă și Locurile de Muncă – Raportul anual 2015, estimează o creștere de 18% a angajaților în industria energiei curate, față de anul trecut.
Cele 10 țări cu cele mai numeroase locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile sunt China, Brazilia, Statele Unite ale Americii, India, Germania, Indonezia, Japonia, Franța, Bangladesh și Columbia.
Care sunt industriile „verzi” cu cei mai mulți angajați
În 2014, sectorul solar PV a atins 2,5 milioane de locuri de muncă, dintre care două treimi sunt în China.
Biocombustibilii (1,8 milioane), biomasa (822.000) și biogazul (381.000) sunt, de asemenea, angajatori importanți, cu locuri de muncă concentrate pe furnizarea de materie primă.
Locurile de muncă în industria energiei eoliene au trecut de un milion, 500.000 de angajați aflându-se în China. Creșteri s-au putut observa, potrivit raportului, și în Statele Unite ale Americii, Brazilia și Uniunea Europeană.
Piața energiei solare termice a angajat 764.000 de persoane, dintre care mai bine de trei sferturi lucrează în China. Alte piețe importante sunt India, Brazilia și Uniunea Europeană.
În microhidrocentrale lucrează aproximativ 209,000 de oameni, mai mult de jumătate aflându-se în China, urmată de Uniunea Europeană, Brazilia și India. La rândul lor, centralele hidroelectrice mari sprijină alte 1,5 milioane de locuri de muncă.
Vești proaste pentru Europa
Potrivit analizei, cea mai mare creștere a locurilor de muncă s-a înregistrat în China și SUA, în timp ce numărul angajaților din Europa a scăzut recent cu 35%, în ciuda faptului că sectorul solar e lider pe piața energiilor regenerabile.
Ocuparea forței de muncă a scăzut, în 2013, în Uniunea Europeană, din cauza reducerii investițiilor la nivel global și a politicilor prost făcute, care nu încurajează dezvoltarea energiei regenerabile.
Industria solară fotovoltaică din UE a pierdut 87.000 de locuri de muncă, ca urmare a competitivității reduse dintre fabrici, dar și din cauza instalațiilor tot mai rare, în multe țări din Uniunea Europeană.
Doar câteva dintre ele – Regatul Unit, Grecia, România și Olanda – au avut noi locuri de muncă în sectorul solar, în 2013. Alte tehnologii de energie regenerabilă au înregistrat o creștere slabă și nu au putut compensa pierderea de locuri de muncă din sectorul solar.
IRENA: Industria solară, cel mai mare angajator din sectorul energiilor regenerabile la nivel global,