Liceul ”verde” care a devenit un exemplu pentru întreaga Românie. Cum își procură energia electrică

0

Colegiul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, județul Vaslui, este de-acum o şcoală verde. Produce energie electrică cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, iar lumina din sălile de clasă și holuri este dată de peste 250 de lămpi cu led. Liceul a devenit un exemplu în întreaga ţară, relatează digi24.ro.

Totul a fost posibil după ce cinci elevi au câștigat, în 2014, o sută de mii de dolari la un concurs de mediu, organizat în Emiratele Arabe. Dacă panourile voltaice și lămpile cu led au fost montate în mai puțin de un an, lupta cu birocraţia românească a durat de trei ori mai mult.

40 de panouri fotovoltaice au fost montate pe două clădiri. Aceastea produc suficientă energie electrică pentru întreaga școală și aduc și o economie lunară între 2000 și 3.500 de lei, în funcție de anotimp.

Profit din energie

Conducerea liceului intenționează să dezvolte proiectul elevilor și să facă profit din acesta.

În viitor ne-am dori ca surplusul de energie să putem, totuși, să îl vindem unor firme de distribuție astfel încât și să facem bani pentru acest liceu”, spune Daniela Jidca Horoița, directorul Colegiului „Gh. Roșca Codreanu” din Bârlad.

Investiţia totală se ridică la aproximativ 100 de mii de dolari. Banii reprezintă chiar premiul câştigat de cei 5 elevi ai colegiului la un concurs de mediu desfăşurat în 2014, în Emiratele Arabe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Liceul ”verde” care a devenit un exemplu pentru întreaga Românie. Cum își procură energia electrică, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns