Micii producători pot genera și furniza energie regenerabilă în rețea, fără autorizație!

0

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a anunțat că persoanele fizice vor avea posibilitatea să producă şi să furnizeze electricitate obținută din surse regenerabile, în reţea.

„În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba nişte scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislaţia fiscală. Încă din 2009 – 2010, am început discuţiile cu Ministerul Finanţelor pentru a găsi soluţii pentru aceşti mici producători şi am eşuat”, a spus oficialul ANRE, potrivit Agerpres.

Împreună cu Ministerul Finanţelor s-au găsit soluţii în acest sens, fiind discutate mai multe aspecte. Unul dintre acestea se referă la faptul că un producător casnic nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate.

„În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează aceşti mici producători de la obligaţia de a se autoriza pentru această activitate”, potrivit oficialului ANRE.

Un alt aspect luat în discuție a vizat modul de impozitare, dar la acest capitol nu s-au stabilit încă detalii concrete. Din declaraţia lui Nagy-Bege reiese doar că Ministerul Finanţelor s-a angajat să informeze în curând micii producători dacă şi cât vor plăti impozit pe venit din această activitate.

Cât despre regimul de TVA, Nagy-Bege a explicat: „Există o decizie a Curţii Europene de Justiţie, care obligă toţi producătorii casnici de energie electrică din Europa să ţină evidenţa producţiei. Din păcate, acest termen de a ţine evidenţa, în interpretarea Ministerului Finanţelor, a fost egal cu obligaţia de a emite factură. Până la suma de 300.000 de lei, orice comerciant este exceptat de la plata TVA, iar un mic producător de energie nu va produce niciodată 300.000 de lei, dar, cu toate astea, în înţelegerea Ministerului Finanţelor, ei trebuie să emită factură”.

Potrivit acestuia, a fost găsită o soluţie şi la această problemă. În legislaţia europeană există posibilitatea ca persoanele fizice să împuternicească o altă entitate să emită factură pe numele lor.

„În cazul nostru concret, furnizorii de energie cu care aceşti mici producători au contract vor fi obligaţi să preia energia electrică produsă de aceşti consumatori, ei vor emite factură în numele acestor consumatori şi se vor compensa financiar. Propunerea ANRE a fost ca această compensare să se facă la preţul mediu din ultimele 12 luni de pe Piaţa pentru Ziua Următoare (piaţa spot a bursei de energie OPCOM – n.r.), dar este un proiect şi chiar acum voi merge în Parlament să susţin punctul de vedere al ANRE”, a adăugat oficialul autorităţii de reglementare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Micii producători pot genera și furniza energie regenerabilă în rețea, fără autorizație!, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
Share.

Autor

Lasa un raspuns