Mii de panouri solare au fost instalate la Cernobîl

0

O companie ucraineană a instalat în apropierea clădirii reactorului nuclear distrus de la Cernobîl câteva mii de panouri fotovoltaice care vor produce electricitate, potrivit Bloomberg.

În data de 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, iar rana pe care acest eveniment a deschis-o nu s-a vindecat încă. În timpul incendiului au fost eliminate în atmosferă cantități mari de materiale radioactive. Evenimentul a culminat cu mii de victime, iar efectele sale pot fi observate și astăzi.

Reprezentanţii firmei ucrainiene spun că au vrut să folosească un teren inutil şi să îl transforme într-unul profitabil. Într-un an de zile, panourile vor produce 100 de megawaţi. Kievul încurajează investiţiile în energia regenerabilă – solară, eoliană, hidro şi de biomasă. În prezent, ţara vecină obţine 1,2 gigawaţi din energie solară, ceea ce o clasează la acelaşi nivel cu unele ţări din Uniunea Europeană, cum ar fi Austria.

Proiectul de la Cernobîl arată că zonele extrem de poluate şi contaminate pot fi viabile economic şi că nu mai e nevoie de transformarea terenurilor agricole în câmpuri de panouri voltaice.

Noua centrală solară care se instalează poate asigura un consumul a aproximativ 2.000 de apartamente la bloc, informează Evguen Variaguine, directorul întreprinderii mixte ucraineană-germană „Solar Cernobîl” care a iniţiat acest proiect pentru care s-a cheltuit aproximativ 1 milion de euro.

Structura este formată din aproximativ 3.800 de panouri fotovoltaice instalate pe o suprafaţă de 1,6 hectare. Constructorii estimează că proiectul lor va deveni rentabil peste aproximativ 7 ani.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Mii de panouri solare au fost instalate la Cernobîl, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns