Moldovenii au cel mai mare parc de panouri fotovoltaice. Investiția are o valoare de 1 milion de euro

0

Cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova a fost inaugurat în suburbia Băcioi a Chișinăului.

„Fly Ren”, așa cum poartă denumirea noul parc, are o capacitate de 1MW și constituie investiția de aproape 1 milion de euro a unui om de afaceri italian. Energia produsă aici va fi vandută la Gas Natural Fenosa.

Parcul are aproape patru mii de panouri solare, este amplasat pe o suprafață de 2,5 hectare, iar investiția se ridică la circa un milion de euro.

Instalația de 1 MW poate genera pe perioada unui an calendaristic suficientă energie electrică pentru acoperirea consumului anual al circa 350 de familii.

În afară de generarea energiei electrice, conform unui acord semnat cu Academia de Științe a Moldovei, proiectul presupune efectuarea de cercetări privind dezvoltarea surselor alternative de energie, în mod special de generare a energiei solare fotovoltaice și creșterea eficienței de conversie a energiei solare în electrice.

Aici urmează a fi instruiți specialiști în acest domeniu, pentru a deprinde calitățile necesare și solicitate de această nouă industrie.

La inaugurarea parcului au participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovshi, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, investitori italieni și reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei.

foto – Ziarul National

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Moldovenii au cel mai mare parc de panouri fotovoltaice. Investiția are o valoare de 1 milion de euro, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns