Montarea panourilor fotovoltaice și solare s-ar putea face fără autorizație în România

0

Mai multe comisii ale Camerei Deputaţilor au stabilit ca montarea pe clădiri a panourilor fotovoltaice şi solare să se poată face fără autorizaţie de construire.

Potrivit textului adoptat, ”se poate executa fără autorizaţie de construire montarea pe acoperişul clădirilor de panouri fotovoltaice – pentru producerea energiei electrice şi sau panourile solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare”.

Amendamentul a fost introdus la Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii fiind motivat de preşedintele Comisiei pentru industrii, Iulian Iancu, ca demers benefic pentru deblocarea programelor de investiţii pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum.

„Permitem montarea pe acoperişul construcţiilor a panourilor fotovoltaice şi panourilor solare pentru producţia de apă, nu atingem cu nimic substanţa legii construcţiilor din România, aducem un instrument în favoarea cetăţenilor României”, a spus Iulian Iancu.

Ciprian Roşca, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, a afirmat că MDRAP nu susţine adoptarea sub această formă a proiectului, subliniind că panourile trebuie montate cu autorizaţie.

Iulian Iancu a argumentat că sunt mai multe state europene, precum Polonia, Franţa, Italia, Portugalia, care au aceeaşi abordare.

„Nu suntem de acord să punem piedici cetăţenilor noştri să îşi controleze singuri costurile cu energia. Nu am atins cu nimic Legea construcţiilor. Nu există acest precedent în România, dar nici nu a existat până astăzi un imperativ de a aduce cetăţeanului acest mic suport şi de a-l transforma într-un mic producător de energie”, a adăugat Iancu.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Montarea panourilor fotovoltaice și solare s-ar putea face fără autorizație în România, 5.0 out of 5 based on 1 rating
Share.

Autor

Lasa un raspuns